NOS doet ’te positief’ klinkend woord ‘blank’ in de ban

De NOS doet het woord ‘blank’ op advies van zijn taalcommissie in de ban. Voortaan wordt het woord ‘wit’ gebruikt om blanke mensen te omschrijven. Dat bevestigt directeur Marcel Gelauff vandaag in De Telegraaf. NOS-radioster Jurgen van den Berg onthulde het besluit gisteren op de radio en gaf daarbij al aan dat het misschien wat politiek correct is, maar Gelauff vindt het belangrijk om het woord ‘blank’ in de ban te doen vanwege de ’te positieve connotatie’ van dat woord.

Gelauff vindt het vreemd om zwarte mensen zwart te noemen en witte mensen blank. “Ikzelf vind ook dat er iets scheef zit. Blank heeft associaties met ’schoon’ en ’rein’. Wit is gewoon een kleur.

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft er Kamervragen over gesteld: “Is er weer sprake van politiek-correct macrameeën? En deelt u de mening van mijn fractie dat het een kenmerk is van een dictatuur dat het de woordenschat van een volk probeert te beïnvloeden?

Gelauff vindt deze politieke bemoeienis schandelijk. “Het is quatsch. Waar bemoeit Bosma zich mee? Hier probeert een politieke partij onafhankelijke journalisten iets op te leggen. Dat verbaast mij.

Het Telegraaf-artikel ‘NOS: ’Het woord blank kan niet meer, dat is te positief’’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen