Klaas Dijkhoff vergaderde niet over NOS-tweet

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft niet vergaderd over zijn kritische tweet over het wit/blank-beleid van de NOS. Dat laat hij weten in het AD. Er is veel onbegrip over de keuze van de NOS om blanke mensen wit te noemen, zo ook bij Dijkhoff. Zijn bericht op Twitter ‘Gaan ze dan straks bij een overstroming ook melden dat de straten wit staan?’ was vervolgens veelbesproken, omdat het erg flauw en niet constructief zou zijn. “Dat was misschien niet het beste grapje…“, geeft hij direct toe.

Toch blijft hij bij zijn kritiek dat het besluit van de NOS onnozel is. “Ja, kunnen jullie mij dat even uitleggen? Je noemt iemand blank of zwart op basis van kleur. Daar zit geen waardeoordeel aan vast. Ik mis hier iets, geloof ik. Dit vond ik zo absurd, daar kun je alleen maar met een grap op reageren.”

Critici vinden dat hij de discussie weglacht. “Ik misken niet dat racisme bestaat. Ik vraag me alleen af of je dingen wel in perspectief kunt plaatsen als je pijn voelt door een straatnaam of een term als blank.”

Zijn tweet was niet heel constructief, aangezien veel mensen dáár nu weer boos over zijn. “Ja, ik heb daar ook wel even over nagedacht. Maar het is niet dat aan zo’n tweet een hele vergadering voorafgaat.”

Als hier een team achter had gezeten, was die grap echt wel beter geweest. Ik ga ook niet elke dag iets provocerends twitteren om te bewijzen dat ik niet aan zelfcensuur doe, maar dit vond ik gewoon.”

Het AD-interview met Klaas Dijkhoff kunt u lezen via Blendle.

Foto: Arenda Oomen, Rijksoverheid

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen