Jort Kelder plande verkrachtingsuitspraak niet

De veelbesproken verkrachtingsuitspraak die Jort Kelder zaterdag deed in de eerste aflevering van zijn NPO Radio 1-programma Dr Kelder en Co is niet gepland om publiciteit te creëren. Dat zegt de Avrotros-presentator zelf tegen de NOS. Kelders show moet therapie bieden ’tegen hypes en hysterie’, maar uitgerekend met de eerste aflevering creëerde hij zélf een rel. “Ja, dat is eigenlijk wel heel toevallig. Dit is een nooit geplande rel. Totaal niet gepland“, aldus de presentator.

Hij was in zijn programma in gesprek met Rosanne Hertzberger over de #Metoo-discussie. Daarbij gaf hij op een onhandige manier aan dat vrouwen zelf seksueler zijn dan ooit: “Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen: veel vrouwen dringen bij mij aan verkracht te worden.

Nog tijdens de uitzending nam hij zijn woorden terug: “Nee jongens, even excuus, ik ben er wat hard ingegaan door het woord ‘verkrachting’ te gebruiken. Maar ik heb het gevoel, en ik hoor het ook in mijn omgeving van zowel mannen als vrouwen, dat hoogopgeleide vrouwen seksueel actiever zijn. Ik word er weleens bang van.

Het leidde tot een enorme rel, maar die was in elk geval dus niet gepland, zegt Kelder. “Overschat niet mijn ordening in een gesprek. Bel de eindredacteur maar, ik improviseer vaak. Het floepte eruit.

Zijn uitspraak haalde vele media. Hart van Nederland kwam zelfs met een poll of Kelders programma nu geschrapt moet worden. Kelder: “Ik heb in een gesprek met Rosanne iets gezegd waarin het ging over het testosteronverschil tussen mannen en vrouwen. Ik heb er een element in gegooid waarmee ik het jagersgedrag van bepaalde vrouwen aankaartte. Dat zie ik in mijn eigen leven ook terug.

Als mensen even de moeite nemen het gesprek helemaal te luisteren, dan hoor je dat ook. Ik zeg dan ook: ik gebruik zware woorden, en ja, aan het woord verkrachting zit een enorme lading, het woord verkrachting is niet gunstig gekozen. Maar ik blijf erbij: er zijn vrouwen die erop aandringen stevig aangepakt te willen worden. Ik krijg die aanbiedingen ook, maar leg ze altijd naast mij neer.

Foto: Nico Kroon, Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen