Eva Jinek ziet Hans Laroes als haar springplank

Eva Jinek ziet Hans Laroes als haar springplank in televisieland, omdat hij haar als hoofdredacteur van de NOS een ‘allesbepalende kans’ gaf. Dat vertelt de talkshowkoningin tegen Brandpunt+. Laroes, nu hoofdredacteur van Jineks omroep KRO-NCRV, had veel vertrouwen in Jinek. “Ja, ik heb veel aan hem te danken. Natuurlijk moet je talent en doorzettingsvermogen hebben, maar vroeg of laat moet iemand je wel die kans geven. En bij mij was dat eerder vroeg dan laat.”

Laroes gaf Jinek een megakans, terwijl ze nauwelijks ervaring had als presentator. Ze presenteerde het programma NOS op 3. “Dat klinkt misschien als heel wat, maar het waren live-uitzendingen van zes minuten, waar je ongeveer 25 seconden van een autocue moest lezen.”

Jinek had bij elkaar opgeteld ‘denk ik dertien minuten live-tv gemaakt’. “En toen werd ik ineens door Hans Laroes gevraagd om de Amerikaanse verkiezingsnacht in 2008 te verslaan. Live, vanuit Washington, zo lang als het zou duren. Dat is op z’n zachtst gezegd nogal een dingetje in medialand – helemaal voor mij, want ik was dus in alle opzichten een totale amateur.”

Het was in 2008, toen Barack Obama de eerste zwarte president van Amerika werd. “Mij doodleuk die verkiezingsnacht laten doen had ik zelf ingeschat als een te groot risico. Nee, deze kans had ik mezelf eerlijk gezegd niet gegeven.

Een verkiezingsuitzending heeft veel prestige, is peperduur, dan moet iemand er staan. Ik had het er laatst nog over met Hans. Die zei: ‘Het was een ingecalculeerd risico, we gingen ervan uit dat het je gewoon zou lukken.’

Het hele interview met Eva Jinek kunt u lezen op de site van Brandpunt+.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen