Erg veel burn-outs onder medewerkers LINDA.

Geplaatst op Tue 23 Jan 2018 om 9:00

De cultuur op de redactie van LINDA. heeft geleid tot enorm veel burn-outs bij medewerkers. Daarom werd 2017 omgedoopt tot een plateaujaar, waarbij geen nieuwe projecten werden opgestart. Dat vertelt hoofdredacteur Jildou van der Bijl aan Kruispunt. De werkdruk was te hoog, zegt ze. “Eigenlijk alles wat in ons DNA zit, van wat LINDA. is en wat we willen zijn, heeft ons heel veel succes gebracht, maar op een gegeven moment had dat ook een keerzijde”, vertelt de bladenmaakster.

Het besef dat het hoge aantal burn-outs in het bedrijf te maken had met de cultuur kwam heel geleidelijk. “Eerst denk je nog dat er thuis ook iets speelt bij die burn-out en als er meerdere mensen omvallen op een afdeling denk je dat er misschien niet goed gecoacht wordt. Maar toen zijn we gaan kijken: wat is onze rol als werkgever hierin?

Al snel kwam Van der Bijl tot de ontdekking dat die rol groot was. “Elke keer als het iemand overkwam hier in het bedrijf vond ik het heel heftig, omdat ik dacht: shit, dat hebben wij met z’n allen niet zien gebeuren of zien aankomen. Je hebt niet door hoe iemand misschien in zijn bed ligt te malen omdat iets niet lukt of omdat die ergens vastloopt.”

Ze besloot niet alleen om een plateaujaar in te lassen, maar medewerkers ook naar cursussen te sturen waar ze leerden om ‘nee’ te zeggen en om te gaan met perfectionisme. Ook is werken in de avond en in het weekend verboden.

Inmiddels is de cultuur bij LINDA. veranderd. “We willen nog steeds wel heel graag dat het allemaal goed is, maar dat dat niet altijd kan, moeten we ook accepteren. Er zit meer relativering in.”

Het Kruispunt-fragment over LINDA. kunt u hier bekijken vanaf 17:10.

Foto: LINDA.
19 Reacties op “Erg veel burn-outs onder medewerkers LINDA.”


 1. 43

  Tsja….zou het echt zwaarder zijn dan de hele dag achter de kassa zitten?
  Of een mentaliteitsverschil?

 2. Loop

  En Linda maar opkomen voor arme gezinnen. Waarom hoor ik zo weinig over de hierboven vermelde kant van het zakendoen van Linda in de pers?

 3. Norvo

  “Ze besloot niet alleen om een plateaujaar in te lassen, maar medewerkers ook naar cursussen te sturen waar ze leerden om ‘nee’ te zeggen”

  … Ik zou dan als eerste NEE leren zeggen tegen dat soort cursusjes. Scheelt een hoop stress.

 4. Maud

  Schandalig dat het maken van zo’n fluttijdschrift ten koste gaat van de gezondheid van de medewerkers.

 5. Wolter

  Ja, je werkt bij de Mol of niet.
  Niet alleen J. De Mol gaat over lijken, maar ook zijn zus kan er wat van.

 6. Dinsdag

  Wat zullen ze per uur verdienen. Familie de Mol gaat over lijken.

 7. Dinsdag

  Wat zullen ze per uur verdienen. Familie de Mol gaat over ………

 8. HansrZ

  is dit een 21ste eeuw vorm van slavernij of gewoon modern target gericht je werk uitoefenen?

 9. Dennis

  Het is onmogelijk om appels met peren te vergelijken, hetzelfde gaat op voor verschillende beroepsgroepen. Er kan wel bij elk bedrijf een cultuur ontstaan waar je allemaal net te veel wilt doen en dat kan leiden tot een burn-out. Ik vind het getuigen van ballen dat de hoofdredacteur van het tijdschrift dit openbaar durft te maken, in plaats van het dood te zwijgen. En dat zou ze niet gedaan hebben zonder toestemming van de baas…

 10. Oemberto

  Hahaaha je werkt op de kutste redactie in medialand en krijgt daar een burnout van alle geflopte menopauze projectjes als “mag ik in je telefoon kijken Blinda?”?
  Tranen van het lachen krijg je hiervan…

 11. Vincent

  Goed dat ze hier open over zijn en nog beter dat zo’n blad dus niet op volle kracht doorstoomt maar even een jaartje gas terug neemt om de boel intern gezond te krijgen. Door hiermee naar buiten te treden, kijken andere organisaties wellicht ook anders naar de manier waarop ze met hun werknemers omgaan. Ik weet van meerdere tijdschriften dat de redactiedruk even hoog is, met burn-outs en hoog ziekteverzuim. Maar ook van grote bedrijven, die hun personeel zelfs in het weekend en tijdens vakantie bereikbaar willen hebben.

 12. GW

  Ik heb niets met Linda Magazine. Ik keurde het door Rosanne Hertzberger geïnitieerde anti-Geenstijl manifest af dat o.a. door Linda Magazine-redacteuren werd ondertekend. Ik vind ook dat ze Ebru Umar een behoorlijk nasty streek hebben geleverd. Daar zat een rechtszaak in en dat weten ze. Het is een vrij vermoeiend SJW-hype-meelopersclubje.

  Echter, ik heb de desbetreffende aflevering van Kruispunt gezien. Ik zag een hoofdreacteur (van der Bijl) die zich bewust was van haar werkhouding. Ten aanzien van zichzelf en ten aanzien van anderen. En die dat probeert te veranderen. Dat is toch goed? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 13. Despoot

  Ik hoorde van een free lance journalist dat het verboden is om je op de redactie rechtstreeks tot Linda te wenden. Ten strengste verboden. Linda spreekt alleen met de hoofdredacteur. Hiërarchische cultuur…waar zagenbwe die ook al weer? Oh ja bij broer John.

 14. Paul Jansen

  Ook een familielid van Jildou werkte daar en kwam in een burnout. Die is zelfs nooit goed gekomen. De Mol-dynastie weet goed hoe ze zaken moeten doen, maar voor een leuke sfeer kun je beter ergens anders aan kloppen…

 15. Peter

  Kunnen ze bij Talpa nog wat van leren.

 16. Rocco

  Dat krijg je als je een bedrijf volpompt met mensen die vooral uitblinken in zelfoverschatting i.p.v. werklust en talent. Ik zie het overal tegenwoordig, mensen zijn liever lui dan moe maar willen we allemaal voldoen aan het perfecte plaatje, de mooie spulletjes kopen en op vakantie naar het tropische eiland om selfies te maken met je cocktailtje. Vrouwen lijken hier gevoeliger voor te zijn dan mannen, omdat onzekerheid ook dichter aan de oppervlakte ligt. Voor zover mijn gratis consult.

 17. Eva

  De tere zieltjes uit de millennials generatie….

 18. critikast

  En Linda leunt behaaglijk achterover in haar pluche zetel, neemt nog een slokje bubbels en haalt haar schouders op over die “kneuzen”….

 19. SOLANGE

  eN lINDA MAAR GIECHELEN WHAAAAAAAAAAAAA LACH ME SUF……WHAAAAAAAAAAAAAA WEER EEN ONS AFGEVALLEN WHAAAAAAAAA

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.