Winston wil niet masturberen met Job Gosschalk erbij

Winston Post heeft er geen spijt van dat hij als eerste bekende acteur publiekelijk uit de kast kwam als slachtoffer van casting director Job Gosschalk. Dat heeft de nu 45-jarige acteur gezegd in het WNL-programma ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. Post deed begin november zijn verhaal bij de NOS. Het was niet per se zijn bedoeling om dat als eerste te doen. “Het was niet de bedoeling, maar de vraag kwam bij mij of zoiets als met Weinstein ook in Nederland gebeurd. Toen zei ik: ‘Jazeker.’

De acteur wilde gewoon open en oprecht antwoord geven. “Toen dacht ik: zal ik het eerst anoniem doen of er überhaupt iets over zeggen? Maar het is wel gegaan zoals het is gegaan. Ik heb een quote afgegeven aan NOS en RTL en die werden gebruikt als een soort van lead-quote. Daar schrok ik wel van, maar ik heb er zeker geen spijt van.”

Als machtige man in Hilversum maakte Gosschalk misbruik van zijn positie door zich seksueel overschrijdend te gedragen ten opzichte van jonge jongens. Post voelt zich niet emotioneel beschadigd. “Het heeft me nooit heel erg geraakt die indecent proposals. Ik was mans genoeg om te zeggen: ‘Dit is mijn grens, ik ga niet verder en klaar.’ Maar wat erna gebeurd is, in mijn optiek, is dat ik geen eerlijke kans meer kreeg via dat castingbureau. Kemna Casting, ja.”

Pikkie

Post weigerde te masturberen terwijl Gosschalk keek. “Ik ging niet met mezelf spelen waar een casting director bij was en die dan pretendeerde dat het erbij hoorde als acteur zijnde. Ik had zoiets: als ik wil masturberen doe ik dat lekker alleen of met mijn vrouw, en zeker niet met Job Gosschalk erbij.”

Destijds was Post een jaar of 27. “Ik kwam uit de modellenscène en had daar al het een en ander meegemaakt. Ik heb ook wel eens met Mario Testino gewerkt. Dan zat mijn pikkie net niet goed genoeg en dan legde hij hem de andere kant op. Ik was wel het een en ander gewend.

Daarom wist Post zich goed te verweren tegen Gosschalk. “Ik kreeg bijles via de speciale lesmethodiek van Gosschalk en daar mocht niemand wat van weten. Men mocht dan zogenaamd niet weten dat ik werd voorgetrokken. Op een gegeven moment dacht ik: hoeveel verder ga jij nog? Hij bouwde het op.”

Zwarte lijst

Die afwijzing heeft de acteur geen goed gedaan. “Voor mij heeft het slecht uitgepakt omdat ik op een zwarte lijst kwam te staan omdat ik niet inging op zijn avances. Ik kwam nooit meer aan de bak. Ik heb in de achttien jaar dat ik sta ingeschreven bij Kemna nooit wat voor hen gedaan.

Dat hij genegeerd werd door Kemna deed Post pijn. “Ook mijn management wist ervan. Ik heb het daar in de groep gegooid, van: wat moet ik hier nou mee? Ik was heel eager en ik wilde graag spelen. Als je dan geen eerlijke kans krijgt om op bepaalde audities te komen, dan word je onzeker en gooi je het in de groep bij mensen die voor jou handelen. Niet dat moment zeker, maar alles wat er daarna gebeurde – of juist niet eigenlijk – wél.

Post bleef proberen zich in de kijker van Kemna te spelen. “Ik heb zelfs bij Kemna nog wel gewoon masterclasses en workshops gevolgd. Ik wilde mezelf wel de kans geven, ik wilde het gewoon niet geloven. Ik ben niet rancuneus ingesteld en ik hou altijd wel de mensen aan de positieve kant van het twijfelgeval.

Wrong bet

Volgens Post is het allemaal nog niet voorbij. “Vrijwel elke Nederlandse acteur wist van zijn handelswijze af. Het is wel een soort van losse flodder wat ik nu afvuur, maar het is wel zo. Heel veel acteurs die nu ook nog met hem werken durven zich daar gewoon niet over uit te spreken. Misschien is het hen niet overkomen, maar ze hebben allemaal wel een collega die het wél is overkomen. Iedereen, durf ik te beweren, wist ervan.”

Al met al gaat het Post dus vooral om wat er ná Gosschalks ongepaste verzoek gebeurde. “Ik ga nooit een aanklacht indienen tegen Job, want hij is bij mij nooit daadwerkelijk te ver gegaan. Ik heb gewoon gezegd: ‘Job, tot hier en niet verder.’ Dat weet hij zelf ook. Hij heeft het zo gedaan en wrong bet bij mij. Bij andere jongens is het misschien wel gelukt. Die moeten doen wat zij willen doen.

Het feit dat hij mijn pik uit mijn broek wilde: oké. Maar wat er daarna gebeurde, vind ik heel vervelend. Dat heeft me wel een beetje getekend.

 

Foto: WNL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen