Özcan Akyol pleit voor talkshow vanuit provincie

Özcan Akyol pleit ervoor om in elk geval één van de dagelijkse nationale talkshows te verhuizen naar de provincie. Dat zei de AD-columnist donderdagavond in De Wereld Draait Door. DWDD, Jinek, Pauw en RTL Late Night hebben één ding met elkaar gemeen: ze komen allemaal vanuit het progressieve Amsterdam. En dat terwijl de meeste Nederlanders níet in Amsterdam wonen. “Ik denk dat er heel veel chagrijn ontstaat omdat heel veel talkshowtafels van een Amsterdamse identiteit zijn.

Akyol noemde als voorbeeld DWDD zelf, maar ook Pauw en Buitenhof. “Ze komen uit Amsterdam, het nieuws wordt gebracht vanuit mensen die in Amsterdam wonen en het onbegrip komt daar mede uit voort.”

Ook de gasten aan tafel ademen Amsterdamse progressiviteit, aldus Akyol. “Die zijn allemaal gelokaliseerd op dezelfde plek, namelijk de metaforische grachtengordel. Ik zeg het gechargeerd, want de grachtengordel betekent niet per se aan de Keizersgracht, het is wat ruimer. Het gaat om linkse, wat hoger opgeleide mensen die vaak menen de wijsheid in pacht te hebben en hun boodschap graag verspreiden.”

De tv moet naar de provincie, vindt hij. “Hoe mooi zou het zijn als die media van ons zich wat meer verspreiden over het hele land? Wij zijn nu in Amsterdam, deze talkshow wordt in Amsterdam opgenomen. Hoe mooi zou het zijn als er ook talkshows vanuit de provincie worden gemaakt en actualiteitenprogramma vanuit de provincie worden uitgezonden?

Zo worden de talkshowtafels automatisch Nederlandser, denkt Akyol. “Ik denk dat er chronisch heel veel mensen op tv verschijnen waarvan iemand uit bijvoorbeeld Appelscha denkt: ik snap wel wat jullie zeggen, maar ik voel het niet. Om die mensen iets te laten voelen is het misschien handig als zij lokale kopstukken hebben die ook aan dit soort tafels verschijnen.”

Die zijn dan misschien niet zo sexy of welbespraakt, maar het is dan wel iemand aan wij zij zich kunnen optrekken. Daardoor krijg je volgens mij ook veel meer een pluriform medialandschap. Laat dat een uitdaging zijn voor Hilversum.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen