NRC checkt of NPO daadwerkelijk relatief goedkoop is

Voorvechters van een sterke NPO, zoals NTR-baas Paul Römer, roepen regelmatig dat onze publieke omroep één van de goedkoopste van Europa is. Maar is dat eigenlijk wel zo? Het NRC Handelsblad zocht het uit en kreeg cijfers van de European Broadcasting Union (EBU). Hieruit blijkt dat de publieke omroep in Nederland 0,13 procent van het bruto binnenlands product kost, terwijl dat gemiddeld in Europa 0,18 procent is. In het Verenigd Koninkrijk is dat bijvoorbeeld 0,31 procent.

Volgens NRC scoren alleen Portugal, Griekenland, Roemenië, Polen en Luxemburg lager. “Op die ranglijst hoort de NPO dus inderdaad tot de groep goedkoopste publieke omroepen in Europa.”

Uitgedrukt in euro’s kost de NPO elke Nederlander maandelijks 2,96 euro kost, terwijl dat gemiddeld in Europa 3,18 euro is. Vooral in landen als Duitsland (8,17 euro), Frankrijk (4,30 euro), het Verenigd Koninkrijk (6,38) en Zweden (6,83 euro) betaalt men veel.

Maar er zijn ook veel landen in Europa waarin dat bedrag lager is, zoals Italië (2,62 euro), Tsjechië (2,32 euro), Hongarije (1,99 euro), Griekenland (1,40 euro), Portugal (1,36 euro), Malta (0,75 euro), Luxemburg (0,83 euro), Roemenië (0,78 euro), Malta (0,75 euro), Bulgarije (0,65 euro) en Polen (0,30 euro). “Hier eindigt de NPO dus eerder onder in de middengroep dan in de groep goedkoopste publieke omroepen.”

Al met al concludeert NRC dat de bewering van NPO-voorvechters als Paul Römer ‘grotendeels waar’ is. De hele factcheck kunt u hier lezen.

Foto: NPO 2017 – Jan Willem van Hofwegen

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen