Moslima’s ontdekken Nederland in realityserie op NPO 2

NPO 2 komt met een dagelijkse tv-serie waarin moslima’s van middelbare leeftijd ons Nederland verkennen. Het programma heet Groeten uit Holland en is vanaf 8 januari dagelijks om 19.20 uur op zender. Dat heeft BNNVARA laten weten. De omroep wil ons land laten wennen aan moslima’s. “We zien ze regelmatig voorbijkomen: vrouwen met een hoofddoek op, kuierend door de straat, druk pratend met elkaar, in een taal die we niet kunnen verstaan. Maar wat weten we eigenlijk van ze?

In de ‘vrolijke tiendelige serie’ gaan vijf eerste generatie Marokkaanse vrouwen met elkaar op stap om Nederlanders te ontmoeten en Nederland te ontdekken. “We maken uitgebreid kennis met hoofdpersonen Habiba, Farida, Fatima, Halima en Khadija en door hun originele en vaak onverwachte kijk op dingen leren we ook onszelf een beetje beter kennen“, aldus de omroep.

Jalal Bouzamour, regisseur van Groeten uit Holland en zelf zoon van een Marokkaanse moeder van de eerste generatie, zegt: “Ik heb vaak het gevoel dat deze groep vrouwen onderbelicht is en er veel vooroordelen over hen bestaan. Ze voelen zich zowel Marokkaans als Nederlands.”

Ze lopen vaak tegen een taalbarrière op, maar dat is voor hen geen reden om op te geven. Dat zie je overduidelijk in de ontmoetingen met andere Nederlanders. Ik wil graag hun stem laten horen, in een serie die een unieke inkijk geeft in hun levens en ons tegelijkertijd ook een spiegel voorhoudt.

In Groeten uit Holland staat er in elke aflevering één thema centraal. Het ene luchtiger dan het ander, maar telkens met de nodige humor en zelfspot, aldus BNNVARA.

Ze ontmoeten hun idool Rob de Nijs, bezoeken een bruidsbeurs en staan op Prinsjesdag vooraan met een oranje hoofddoek op. In de eerste aflevering vertellen de vrouwen hoe zij in Nederland terecht zijn gekomen en maken ze een uitstapje naar Madurodam.

Foto: Jalal Bouzamour, BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen