Frans Klein wil niet soort Job Gosschalk worden

Frans Klein, tv-baas van de NPO, wil geen man worden die zijn macht misbruikt en daardoor allerlei #MeToo-gevalletjes veroorzaakt. Dat laat hij weten in Volkskrant Magazine. Klein moet er niet aan denken om te veranderen in zo’n soort man, een soort Job Gosschalk dus. Toch moet hij ervoor waken: Klein is een man waarvan iedereen bij de NPO wel iets wil. “Ja, dat knaagt soms. Maar ik houd mezelf altijd voor ogen dat het over de rol gaat die ik speel, het gaat niet over Frans.”

Iedereen wil in een goed blaadje komen bij Klein. “Ook als veel mensen aardig tegen me doen, gaat het niet over Frans. Je moet goed opletten dat je niet in je eigen macht gaat geloven. Maar je raakt natuurlijk enigszins beïnvloed doordat mensen zich op een bepaalde wijze gedragen om bij je in het gevlij te komen. Ik zou bijna zeggen: dat raakt aan #MeToo.”

De NPO-baas wil echter geen #MeToo-veroorzaker zijn. “Als je je niet realiseert dat mensen zich vleiend gedragen vanwege je machtspositie, ga je wellicht over de grens. Ik zeg vaak tegen mezelf: Frans, let op, beslis niet vanuit arrogantie.”

Dat ligt wel op de loer, meent Klein. “Ja. Van de duizend voorstellen die wij jaarlijks krijgen, kunnen we er ongeveer vijf selecteren bij de NPO. We zijn makelaars in teleurstellingen. Die psyche moet je elke dag trainen.”

Mijn moeder zei altijd tegen me: ‘Negeren is een onderschatte kwaliteit.’ Zo is het, soms je moet je dingen negeren in het mijnenveld dat Hilversum is.”

Het Volkskrant-interview met Frans Klein kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO, Michel Schnater

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen