Kabinet wil échte Rijdende Rechter invoeren

Het kabinet Rutte-III is geïnspireerd door de populaire NPO 1-show De Rijdende Rechter. Het is de bedoeling dat ons land straks laagdrempelige rechtspraak heeft waarbij rechters langs komen rijden bij betrokken partijen. Dat meldt de Volkskrant vandaag op zijn voorpagina. De échte ‘Rijdende Rechter’ heet straks de ‘buurtrechter’. Er loopt momenteel al een proef in Noord-Nederland. Zo beslecht rechter Arjen van der Meer in Assen een burenruzie over twee schuttingen.

Net als SBS 6-rechter Frank Visser en NPO 1-rechter John Reid rijdt Van der Meer langs de buren, in zijn geval in een donkergrijze Toyota Prius. “Er is geen dossier; u legt uw geschil hier aan mij uit“, zegt hij dan.

Waar de tv-rechters officieel ‘bindende adviseurs’ zijn, is er bij de buurtrechter sprake van een echte rechtszaak. Naast Van der Meer zijn er nog zes kantonrechters die hiermee experimenteren.

De kosten van de échte Rijdende Rechter vallen mee. “Beide partijen moeten akkoord gaan met deze vorm van rechtspraak, betalen vervolgens 39 euro aan griffiekosten en voeren zelf het woord, waardoor advocaten niet nodig zijn. Het project loopt tot mei 2018“, weet de Volkskrant.

De proef moet een landelijk vervolg krijgen, heeft ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers in het regeerakkoord gezet. “Burenruzies zijn zo’n beetje de grootste bron van ergernis. Als je die snel kunt beslechten scheelt dat heel veel onvrede“, zegt hij.

Het idee moet nog worden uitgewerkt met het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar Segers heeft al gesproken met diverse deskundigen, waaronder ‘rijdende rechter’ Frank Visser zelf.

Het is de bedoeling dat de eerste landelijke proef in de eerste helft van 2018 van start gaat.

Het grote artikel ‘U legt uw geschil hier aan mij uit’, met daarin ook een praktijkvoorbeeld van de échte rijdende rechter, kunt u lezen via Blendle.

Foto: SBS, Elvin

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen