Wouter van der Goes tegen übertransparante NPO

Wouter van der Goes is tegen een zeer vergaande transparantie bij de NPO, waarbij kosten van programma’s voor iedereen op te zoeken zijn. Dat laat de NPO Radio 2-dj weten op Twitter. Veel mensen weten niet hoe duur tv-maken eigenlijk is, dus openbaring van die kosten zal koren op de molen van NPO-critici zijn. Zij kunnen hun achterban ophitsen met de productiekosten van een onwelgevallig programma. Van der Goes is dan ook tegen de – vooral rechtse – politici die vóór zijn.

Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz van de NPO-kritische VVD is zo’n politicus die wil dat de NPO met de billen bloot gaat. Zij spreekt zich in De Telegraaf uit voor méér transparantie. “We betalen allemaal mee aan de NPO, mogen we dan ook weten wat een programma kost? Maak het gewoon transparant!

Van der Goes daarop: “Om vervolgens via deze zelfde krant een platte discussie te krijgen omdat iemand het ene programma te duur vindt. En het ander programma te goedkoop. Er is een Raad van Toezicht en een Commissariaat voor de Media. Verder moet politiek hier ver van blijven.

Die organen kunnen programmakosten gewoon opvragen. “Publiek geld moet goed worden gebruikt. Geen discussie over natuurlijk. Dus toezicht en controle is goed. Maar alles op straat leggen is onzinnig. Is bij andere publieke gelden ook geen sprake van.”

Wie betaalt, bepaalt, vindt Yesilgöz: “We hebben het nu ook over geld, hebben alleen geen inzicht in de besteding. Dat is gek (en plat). Politiek moet nooit sturen op inhoud programma’s, daar zijn we het over eens.

Van der Goes: “Maar er is toch toezicht op juiste besteding? Of begrijp ik dat verkeerd? Toezicht lijkt me logisch en goed. Wat wilt u nog meer dan? Hoe gaat dat bij andere publieke gelden?

Als een andere NPO-criticus op Twitter roept dat het NPO-budget groter is dan die van de marine, antwoordt Van der Goes: “Dus je vergelijkt één defensie-onderdeel met de volledige publieke omroep in combi met een bizarre framing van een TV programma. En je vindt dat je daarmee een verstandige bijdrage levert aan een, op zich, goede en belangrijke discussie? Ooohkeee dan!

Foto: KRO-NCRV, Wessel de Groot

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen