‘Tv-zender Talpa was eigenlijk bijzonder interessant’

Hans Beerekamp, die in de zomer stopte als tv-recensent van NRC Handelsblad, vond de jaren van zijn recensentschap toen tv-zender Talpa/Tien in de lucht was het meest bijzonder. Dat vertelt hij in de VARAgids. Talpa/Tien was een goudmijn voor een tv-recensent: de kijker werd om de oren geslagen met nieuwe shows. “Ik vond het bijzonder interessant. Een zender die door de elite totaal is uitgekotst, die slecht werd bekeken, maar als je objectief ziet wat daar is neergezet, sta je versteld.

De tv-zender van John de Mol leverde een topprestatie af, aldus Beerekamp. “Bij de NPO was dramaproductie zo goed als gestopt, dat was ook beleid, maar bij Talpa begonnen ze met Gooische Vrouwen.”

Het was een droomzender voor de creatives in Nederland. “Diederik van Rooijen, destijds een onbekende cameraman, maakte daar de serie Parels en Zwijnen, en liep al rond met het idee voor Penoza, dat hij later bij de KRO is gaan maken.

Er zijn bij Talpa dingen neergezet die later navolging hebben gekregen, de NPO is weer begonnen met het op orde krijgen van de drama-tak, wat heel goed gelukt is. Geer en Goor zijn er begonnen. Beau van Erven Dorens had een nieuwsrubriek. Ik zie Talpa als een bijzondere, experimentele en vernieuwende zender.”

Zelf was hij op Talpa te zien in De Slimste met Linda de Mol, de voorloper van De Slimste Mens. “Ik haalde de finale, maar werd inmiddels totaal neergeschreven door de grachtengordel – Paul de Leeuw, Hanneke Groenteman, Bas Heijne, Jan Blokker, ze vonden het schandalig dat ik dááraan meedeed.

Ik heb de finale verloren, en ik denk dat dat mede kwam door die immense druk. Er werd gevraagd naar de laatste vijf burgemeesters van Amsterdam, en ik kon niet op de naam van Job Cohen komen. Dan is er iets raars aan de hand.”

Het VARAgids-interview met Hans Beerekamp kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA, DWDD

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen