BNNVARA gaat zelf Stichting KijkOnderzoekje spelen

BNNVARA is ontevreden over de reguliere kijkcijfermeting en gaat daarom zelf Stichting KijkOnderzoekje spelen. De omroep lanceert BIKL: Bereik-, Impact, Kijk- en Luistercijfers van de eigen omroep. Dat heeft ze vandaag laten weten. Directeur Gerard Timmer vindt dat Stichting KijkOnderzoek niet snel genoeg inspeelt op het veranderende kijkgedrag. “Of een programma succesvol is wordt momenteel bepaald aan de hand van de kijkcijfers op NPO 1, 2 of 3“, klaagt hij.

Er wordt te veel gefocust op tv, aldus Timmer. “Volgers op Instagram, Facebook of Twitter, het aantal abonnees op YouTube, of überhaupt hoeveel er op al deze platforms is gereageerd of gediscussieerd aan de hand van programma’s die we maken spelen in de beoordeling van programma’s of de kracht van netten en zenders nog altijd geen rol. Onterecht, want het is toegenomen bereik en extra impact.”

BNNVARA wil dit industrie-brede vraagstuk mede oplossen en publiceert daarom als eerste omroep dit eigen ‘integraal bereiksoverzicht’. “Wij willen niet wachten tot iedereen het met elkaar eens is; dat maakt programma’s, netten en zenders kwetsbaar omdat deze beperkt worden beoordeeld. Wij publiceren een eerste versie en ontwikkelen deze door.”

Daarmee willen we het debat opengooien en de deur openzetten voor partijen die het met ons willen doorontwikkelen tot een gedragen instrument voor de media-industrie in de breedte.

Op de website van BIKL zijn de bereikcijfers te vinden van BNNVARA-titels op alle meetbare kanalen; radio, tv, websites, Facebook, Youtube, Twitter en Instagram.

De rapportage, die intern is ontwikkeld, geeft alleen cijfers per week en geeft daarom een weinig interessant beeld van de populariteit van individuele uitzendingen.

Voor de tv-cijfers baseert BNNVARA zich gewoon op cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Die zien BIKL dan ook vooral als aanvulling op hun dienst, laten ze weten aan de NOS.

Stichting KijkOnderzoek meet sinds vorig jaar al de streams van NPO, RTL, SBS en FOX. “We zijn in groter verband aan het kijken of we alle video’s op alle platformen kunnen meenemen in de kijkcijfers, daar zit dan YouTube ook bij.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen