‘Rutte had in de crisis een tv-toespraak moeten houden’

Minister-president Mark Rutte had in 2013 een tv-toespraak moeten houden om de ernst van de economische crisis te benadrukken. Dat vindt Jeroen Dijsselbloem, de afgelopen jaren zijn minister van Financiën, zegt hij vandaag in het AD. Zijn PvdA is bij de verkiezingen in maart gedecimeerd, mede vanwege de moeilijke maatregelen die het vorige kabinet nam. “We hebben mensen er niet in meegenomen dat we onze leefstijl moesten aanpassen, dat was de achilleshiel“, zegt hij.

De veranderingen waren enorm, aldus Dijsselbloem. “Als je economie in één jaar tijd 5, 6 procent krimpt en de zorgkosten stijgen 5 procent, dan ben je helemaal uit balans. Het gevoel van urgentie hadden we als kabinet zeker in 2013, toen het nog slechter ging dan we dachten, moeten communiceren.”

Dat communiceren is volgens hem niet goed gegaan. “Misschien had onze minister-president Mark Rutte net als premier Joop den Uyl in de jaren 70 tijdens de oliecrisis achter een bureautje moeten gaan zitten om mensen op televisie toe te spreken.”

Te zeggen: ‘We hebben echt een enorme klap gehad in onze welvaart, we zullen onze levensstijl met zijn allen eenmalig bijstellen en van daaruit weer opbouwen.’

Morgen wordt het kabinet Rutte III, zonder de PvdA, beëdigd.

Het AD-interview met Dijsselbloem kunt u lezen via Blendle.

Foto: PvdA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen