NOS-baas: ‘Google en Apple willen Champions League’

De NOS strijdt straks niet langer alleen met lineaire zenders als RTL, SBS, FOX en Ziggo Sport om sportrechten. Ook Google en Apple dienen zich op een gegeven moment aan. Dat zegt Jan de Jong, vertrekkend algemeen directeur van de NOS, in NRC Handelsblad. De Amerikaanse tech-giganten hebben een miljardenbudget. “De Googles, Apples, Amazons gaan in één keer proberen wereldwijd de rechten te kopen. En die persoonlijk aan jou uitventen“, weet de omroepdirecteur.

Dan kan de kijker straks kiezen welke wedstrijd hij of zij wil, welke camera, commentaar, statistieken, aldus De Jong. “Het is verder weg dan iedereen denkt, maar ze hebben wel geïnformeerd of ze de Champions League kunnen kopenGoogle en Apple. Maar technisch kan het nog niet.”

Zo’n verschuiving van tv naar online is te massaal, aldus De Jong. “De infrastructuur in Nederland – en elders – kan niet aan dat miljoenen mensen tegelijk online sport kijken. Het is een kwestie van tijd en techniek. En geld. Maar het komt. En als dat verandert, verandert nog veel meer: series, films, alles.”

Dan ontstaat er volgens hem een heel ander competitieveld. “Maar daar is wel ruimte voor lokale, Nederlandse content. Ik denk dat ook Amazon erg geïnteresseerd is in de Champions League: dat werkt wereldwijd goed. Net als de Premier League. Maar Amazon zal niet bieden op de Eredivisie. Nog steeds heeft NOS Sport een stevige positie.

Nu De Jong overstapt zal hij niet meer meemaken dat hij het opneemt tegen Tim Cook in plaats van John de Mol. “Ik heb vaak tegenover John de Mol gestaan bij de strijd om sportrechten. Ik heb veel waardering voor hem. Bij hem gaat het ook niet om het geld, maar om het winnen. Toen we een slag gewonnen hadden van Talpa, belde hij me een dag later om me te feliciteren. En te vragen hoe ik dat nou gedaan had.

Het NRC-interview met Jan de Jong kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen