Katja Schuurman wil 250 procent hoger btw-tarief vlees

BN’er met een mening Katja Schuurman schreeuwt op Twitter van de daken dat ze tegen de stijging van het btw-tarief op groente en fruit van 6 tot 9 procent is, maar pleit tegelijkertijd ook voor een forse verhoging van het btw-tarief op vlees. Dat was gisteren te horen op NPO Radio 2. Het kabinet Rutte III verhoogt het lage btw-tarief (waar onder meer levensmiddelen als groente en fruit onder vallen), maar compenseert dat met een lagere inkomstenbelasting. Toch is Schuurman fel tegen.

Schuurman wil dat de btw op groente en fruit níet omhoog gaat en het liefst omlaag gaat naar 0 procent. Dat wil ze dan financieren met een vleestaks: ze bepleit een stijging van het btw-tarief op vlees van 6 naar 21 procent, een stijging van 250 procent. “Sommige dingen lijken allemaal zó voor de hand liggend. Maak vlees duurder!

Nederland kan prima met wat minder vlees, beslist Schuurman. “Het is gewoon onwijs slecht voor het milieu en we hebben het ook helemaal niet nodig zo ongelooflijk veel vlees. Leg daar van mijn part de 21-procent-tax op en doe fruit en groenten naar 0. Dan wordt het toegankelijker en kan iedereen veel makkelijker groenten kopen.”

Arme mensen kopen nu eerder vlees dan groente en fruit, klaagt ze. “Op het moment dat mensen weinig geld hebben, kopen ze een frikandel en zeggen ze: ‘Je hebt weer lekker je vlees binnen, schatje.’ Het is een kwestie van én opvoeden – dat mensen weten wat gezond en ongezond is – én toegankelijk maken. Dit soort dingen mag de overheid niet uitstralen. Dat vind ik echt.”

Albert Heijn vraagt momenteel 99 eurocent voor één kilo bananen. Als de supermarkt de btw-verhoging volledig zou doorberekenen, kost deze zak voortaan nog geen 3 eurocent meer. Een krop ijsbergsla wordt 2 eurocent duurder. Toch denkt Schuurman dat groente en fruit onbetaalbaar wordt. “Het moet geen luxeproduct worden.”

De KRO-NCRV-ster is momenteel handtekeningen aan het ophalen. Ze wil er 50.000. “Dan ga ik ervan uit dat onze regering zich nog eens heel erg achter de oren krabt en zich realiseert dat dit echt niet kan.”

RTL-econoom Mathijs Bouman op Twitter tegen Schuurman: zie hier.

Foto: SBS/Wessel de Groot

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen