NRC-baas Peter baalt niet van grachtengordel-imago

Peter Vandermeersch heeft geen enkele moeite met zijn grachtengordel-imago. Dat vertelt de hoofdredacteur van NRC Handelsblad vandaag in het AD. Vandermeersch woont langs de Amsterdamse grachten, die omringd zijn met onbetaalbare grachtenpanden. Als het AD vraagt hoeveel hij weet van Nederland als hij de grachtengordel niet uitkomt, antwoordt de NRC-baas: “Ik maak zeker onderdeel van de grachtengordel uit en waarom moet ik me daarvoor schamen?

Hij is er juist trots op. “Wat is er mis met houden van mooie dingen, theater, moeilijke Duitse literatuur? Maar ik ben ook regelmatig elders. Ik geef lezingen door het hele land en, néén, niet alleen aan NRC-publiek. Maar goed, jij je zin: noem me een derde Belg, een derde Nederlander, een derde Amsterdammer.”

Het AD vindt dat Vandermeersch op televisie altijd geniet van zijn rol als ‘verbaasde Belg in Nederland’. Nu kiest hij toch voor het Nederlanderschap. “Ik zal weldra officieel Nederlander zijn, maar België zit natuurlijk in mijn hart, dus ik zie mezelf eerder als een ‘duale persoonlijkheid’. En dat vind ik mooi.”

Een beetje tussen beide landen in staan. Men vraagt mij hier bijvoorbeeld om de Belgische politiek te duiden, en in België mag ik uitleggen waarom de Nederlandse formatie zo lang duurt.

Het AD-interview met Peter Vandermeersch kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNN-VARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen