Angela de Jong: ‘Niets gehoord van Erland Galjaard’

Geplaatst op ma 25 sep 2017 om 11:14

Tv-kenner Angela de Jong heeft na haar vernietigende column over RTL niets gehoord van programmadirecteur Erland Galjaard. Dat heeft ze vanochtend gezegd in het Mediaforum op NPO Radio 1. De Jong heeft met haar column een hele lawine aan kritiek over RTL veroorzaakt. “Het is oorverdovend stil vanuit RTL moet ik zeggen. Of ik dat had verwacht? Ik moet zeggen: als Erland het ergens niet mee eens is, dan stuurt hij vaak de redacteuren van mijn redactie wel even een appje.”

Meestal laat Galjaard van zich horen, aldus De Jong. “Van ‘het klopt niet’ tot ‘jullie maken mensen kapot’, maar nu niets. We zijn er de afgelopen dagen redactioneel wel op doorgegaan en we hebben ze alle mogelijkheden geboden om hun weerwoord te geven en uit te leggen hoe ze het zien, maar ze willen niet.”

Wat vindt ze ervan dat RTL niet reageert? “Het sluit wel een beetje aan bij de arrogantie die ik benoem in die column denk ik. Achter de schermen spreek ik natuurlijk ook wel eens wat mensen. Ze blijven volhouden dat ze nog heel groot zijn in de doelgroep die voor hen belangrijk is: 20 tot 49.”

RTL kan beter gewoon reageren, meent De Jong. “Het kan best zijn dat ze daar de meeste kijkers trekken, maar ook daar zie je dat het verval best wel groot is. Volgens mij zouden ze veel opener kunnen zijn en meer openheid van zaken kunnen geven. Ik ben heel benieuwd wat daar gebeurt achter de schermen en hoe ze deze daling gaan pareren. Vooralsnog zitten ze stil als ze geschoren worden en zeggen ze nog even niets.”

Wat zou ze zeggen als Galjaard haar opbelt? “Dat hij de kritiek ten harte moet nemen. Ik had al wel het gevoel dat er meer mensen zo over dachten als ik, maar het zijn er wel echt heel veel. Ik denk dat RTL bij uitstek een zender is die er is voor het gewone volk en nu alleen maar doodgegooid worden met RTL-propaganda in alle programma’s.”

Er zijn steeds dezelfde mensen die iets zeggen. Je hebt ook presentatoren die het behoorlijk moeilijk hebben in hun privéleven en we maar blijven zien de hele tijd, terwijl ik denk: geef één goed interview, zeg mea culpa, en dan gaat het weer een heel stuk beter. Op een of andere manier doen ze het niet.”

Al met al was haar RTL-haatcolumn publicitair gezien een groot succes. “Ik word gelezen. Dat vind ik altijd leuk. Ik schrijf niet om in de prullenbak te verdwijnen. Maar vooralsnog gebeurt er natuurlijk nog niet heel veel, dus laten we het niet groter maken dan het is. Maar als zelfs RTL-sterren reageren… Johan Derksen is niet de enige die heeft gereageerd, want ik heb er ook een paar op de app of in mijn mail gehad.”

Foto: Omroep MAX
27 Reacties op “Angela de Jong: ‘Niets gehoord van Erland Galjaard’”


 1. PA-V-H

  Zwijgen is hetzelfde als stilzwijgend toegeven.

  Druppeltjes lekken nu wel uit de RTL sekte.

 2. Ferdi

  Waarom zou Galjaard dan op dat mens reageren? Heeft ze ooit iets gemaakt dat de moeite waard is? Schrijft gewoon stukjes in een marginale krant.

 3. Ron

  Er zal binnenkort wel iets verschijnen uit het RTL-kamp. Maar je kan nu al raden waar ze dan mee komen. Dan komen ze weer met cijfertjes aan zetten van een bepaalde doelgroep waar RTL wél succesvol is, en dat er geen enkele reden is voor paniek en nog meer van dit soort open deuren en marketing gewauwel…

 4. mark2

  @Ferdi, het simpele feit dat haar column zo veel reacties te weeg heeft gebracht geeft al wel aan dat jij er behoorlijk naast zit. is dan ook beetje kinderlijke reactie!

 5. Niek

  Angela gaat zich inmiddels wel heel erg belangrijk vinden he?

 6. GW

  @Niek 12:20: Als je als journalist/columnist kennelijk een gevoelige snaar raakt en je krijgt veel feedback op je artikel/column dan mag je daar best even blij mee zijn.

 7. Bjorn

  Na the voice komen ze met een persbericht dat RTL 4 omarmd wordt door de mensen letmaart op.

 8. Boeien

  Zij is pas arrogant. Verwacht gewoon reactie omdat ???

 9. Bart

  @Ferdi Omdat hij dat moet en omdat de kritiek ook vanuit de kijker komt.

 10. Boris

  Waarom denkt zij dat de top van RTL ook maar een beetje verplicht zijn om te moeten reageren op een column van een willekeurige schrijfster? Als dat zo het geval was, dan kregen deze columnisten wel heel erg veel (onterechte) macht.

 11. Pieter

  Dat hele gEdoe met RTL is slecht voor IP die de acquisitie doet voor RTL
  Deze negatiece berichtgeving gaat veel geld kosten!!!!

 12. PremH

  En Angela schrijft een column… Meer niet. Hoezo heeft zij verstand van zaken en het runnen van een zender(groep)? En verwacht nu antwoord van RTL directie. Over arrogant gesproken. Beste stuurlui…

 13. pepe

  20-30 jarigen kijken on demand
  30-40 jarigen keken met hun kinderen mee maar die kijken on demand

  50-90 jarigen kijken nog lineaire tv richt je gewoon daar op en je bent de best bekeken tv zender (kijk naar NPO1)

 14. Bart Wijnen

  Waarom moet RTL reageren? Zijn ze dat verplicht aan wie dan ook, behalve aan de aandeelhouders. En daarnaast: er onstaat dan alleen maar een welles-nietes discussie waarin de werkelijke inhoud niet wordt besproken.

 15. Bart

  @PremH Jij vindt dat Erland Galjaard het wel kan? Het is allemaal niet zo veel hoor als je de programma’s en presentatoren onder de loep neemt. De programmering stelt bar weinig voor.

 16. Breaking News

  RTL heeft mooie zenders, echter moeten ze eens stoppen met onnatuurlijke over promotie van hun eigen stal. Dat doen ze al jaren. Dat deed Albert al bij Boulevard met zijn musicals. Dat was al too much, maar Late Night is tegenwoordig gewoon een RTL kerstborrel. En dan dat hysterische nostalgische gevoel dat ze willen creëren. Dat deed het goed net na de crisis, maar het werkt gewoon niet meer. Ze moeten echt innoveren en niet kopiëren. John de M trekt binnenkort ook nog wel wat mensen weg zodra SBS meer en meer in de stijgers komt te staan. De heeft de radio als PR machine achter de hand. Habets op tijd weg, als Erland slim is gaat ie ook, tijd voor vernieuwing.

 17. Gé BraadsleeII

  Erland heeft het lastig, er wordt al gezaagd aan z ’n stoelpootjes, en dat betekent ook meteen het einde van dat gratenpakhuis van ’n van Dijk.
  Prachtig. Nagemaakt, onecht, misselijkmakend stel. Met al dat Ibiza gekwijl en die zgn. positiviteit….. Karma!

 18. Pieter

  denken jullie nou echt dat Erland zich druk maakt, nou helemaal niet! misschien lichtelijk ge iriteerd

 19. Pieter

  en als zijn klus bij RTL niet meer op prijs wordt gesteld gaat hij naar een andere zender SBS! ze toch allemaal vrienden van John de Mol

 20. Melle

  Ooooh wat zal Galjaard bang worden van typgeitje de Jong, ons sufferds op mediacourant en de clown Derksen. Niemand is hier verder mee bezig, allemaal inteelt discussies.
  Alleen de cijfers doen er toe. Die zijn niet goed dus daar gaan ze wat aan doen.

 21. Niek

  Wat ik mij afvraag bij al die tv recesenten. Wat maakt het dat zij verstand hebben van televisie maken? Ze beoordelen altijd wat goed of slecht is op televisie, maar hebben zij een achtergrond in de tv wereld of zijn het gewoon reguliere journalisten die het toevallig een beetje leuk op kunnen schrijven?

 22. Shaniqua

  Oemboertoeh is ut beste wat RTL is overkomun

 23. Moby

  De enige juiste reactie is van Melle. De rest kraamt onzin uit en heeft er geen verstand van.

 24. Ingrid Meijer

  Heb haar voor de eerste maal bij de “”slimste mens “” gezien en van af de eerste minuut vond en vind ik haar nog steeds een vreselijk mens. De uitspraken die ze deed.
  Nooit haar kinderen laten winnen met een spelletje .Iedere moeder laat haar kinderen soms winnen . Angela niet .Volgens mij is ze een hysterische vrouw
  Echt een walgelijk mens.Denk dat vele dit met mij eens zijn.

 25. Shirley

  @Ingrid Meijer

  Door slappe mensjes zoals jij, gaat ons landje naar de kloten.

 26. Ro

  @Moby Ha Ha! Jij wel? Ha Ha!

 27. Ingrid Meijer

  @ Shirley , ik woon hier niet .Dat zijn dus de andere slappe mensjes hahahaha
  Trutje dat je bent

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.