NOS geeft toe: ‘Meer aandacht voor Houston dan Azië’

De NOS geeft toe dat ze aanzienlijk meer aandacht besteedt aan de watersnoodramp in Houston dan aan de watersnoodramp in Zuid-Azië, ondanks dat er in het oosten veel meer doden vallen dan in het westen. “In de afgelopen twee weken berichtte nos.nl zeven keer over de overstromingen in Zuid-Azië, waar ruim 1500 doden zijn gevallen. Over de storm Harvey in Texas verschenen ongeveer 20 berichten. Lokale media daar melden intussen 21 doden“, aldus de omroep.

Joeri Boom, de NOS-correspondent in Zuid-Azië, zegt dat de lokale media in Azië weinig beelden schieten. “Voor lokale media is dit business as usual. Ze gaven alleen het begin van de overstromingen veel aandacht, dat was vorige maand toen de teller op 224 doden stond. Daarna is het afgezwakt en ging het nieuws vooral over andere zaken”, zegt hij. “Er zijn dus niet uit alle getroffen gebieden beelden.

De NOS legt uit dat de grote internationale persbureaus de afgelopen dagen geen enkel videobeeld aangeboden gekregen vanuit het overstroomde gebied in Zuid-Azië. “Ter vergelijking: alleen vandaag al werd er door diezelfde persbureaus meer dan 100 minuten beeld aangeboden vanuit Houston.

Verder is er ook nog altijd de regel dat men nieuws over gebieden die voor ons gevoel dichtbij liggen belangrijk vindt. Boom: ”Wat dichter bij huis gebeurt vinden we belangrijker. Net zoals mensen met wie we denken meer gemeenschappelijk te hebben: het westerse Amerika bijvoorbeeld.

De chef buitenland van de NOS, Dick Jansen, hoopt dat correspondent Joeri Boom de komende tijd nog de kans krijgt om Bangladesh binnen te komen. Er zijn echter problemen met het verkrijgen van een visum. Wel is hij nu bezig met een verslag vanuit Bihar in India.

Het artikel ‘Watersnoodrampen: waarom krijgt Houston meer aandacht dan Bangladesh?’ kunt u lezen op de NOS-site.

Foto: Mediacourant

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen