Jort Kelder: ‘Niet op tv in de zomer, dus geen inkomen’

Jort Kelder vindt het frappant dat hij op dit moment geen inkomen heeft, maar toch anderhalve ton belasting moet betalen. Dat geeft hij aan op de website van Quote. Kelder tweette maandag een bankafschrift van zijn bv, waaruit bleek dat hij de afgelopen dagen 144.370 euro aan de Belastingdienst heeft betaald. “Ik zie mensen in loondienst nu heel zuur doen op Twitter over mijn tweet, maar ik moet straks na mijn 66e bij die mensen op de camping het gras maaien als ik pech heb“, zegt hij.

Critici vinden dat je geen reden tot klagen hebt als je anderhalve ton belasting kan betalen. Maar zo wil Kelder ook niet overkomen: “Ik ben absoluut niet zielig hoor, ik rij in een elektrische Smart over de Amsterdamse grachten, dus je hoort me niet klagen verder. Ik ben trots dat ik zoveel belasting kan betalen, en ben voor nivellering en eerlijk delen. Maar wat uit dat recente WRR-rapport ook bleek, mensen als ik die bij de bovenste 15% horen gaan er al 27 jaar op achteruit door draconische belastingen.

Kelder wijst er op dat hij als ondernemer een onzeker bestaan leidt. “Als ik tegen een boom rijd en arbeidsongeschikt raak, krijg ik niks, geen bijstand of ziektewet of gegarandeerd pensioen. De televisiewereld is heel volatiel, als ik geen kijkers meer trek, ben ik zo weg. En deze maanden, juli en augustus, ben ik niet op tv, dus verdien ik niks.

Het grootste deel van die anderhalve ton is een post van 102.777 euro voor de afkoop van de pensioenreserve in zijn bv. Dat betekent dat hij zijn in zijn bv opgebouwde pensioen nu alvast kan besteden.

Wat hij daarmee gaat doen? “Een combinatie van beleggen in stenen, wat ik al doe overigens, en in het globale kapitalisme. Hopelijk vooral in Nederland.

Het artikel ‘Jort Kelder: ‘Frappant. Ik heb nul inkomsten en moet €1,5 ton belasting betalen!’’ kunt u lezen op de website van Quote.

De tweet van Kelder:

Foto: Avrotros/Nico Kroon

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen