Dominique Weesie doorbreekt stilzwijgen in het AD

Dominique Weesie, de directeur van omroep PowNed, doorbreekt vandaag het zwijgen in het AD. Hij reageert op de nieuwsartikel-rel en de controverse over zijn topsalaris. Dat is te lezen in de kiosk. PowNed krijgt het zwaar te verduren in de media. Er gaan al wel langer geruchten over de slechte sfeer op de redactievloer en het exorbitante salaris van de driekoppige top (naast Weesie bestaat die uit Roeland Mackloet en Rutger Castricum), maar nu lijkt het hek van de dam.

Sinds het bizarre artikel over de verdronken Syriër in Assen – hij had de andere bezoekers ‘een vervelende dag bezorgd’ – hebben zelfs rechtse lieden zich tegen de omroep gekeerd. En het Volkskrant-artikel ‘De geleidelijke implosie van omroep PowNed’ over de topsalarissen van de drie heren leidde zelfs tot Kamervragen door D66.

Weesie denkt dat het allemaal wel meevalt. “Wij maakten met dat artikel een stompzinnige fout en ik begrijp de commotie. Maar nu zijn wij het, morgen is het Thierry Baudet of Wierd Duk. Iedereen met een afwijkende mening die de mist ingaat, wordt extra bestraft.

De schrijver van het nieuwsartikel over de verdronken Syriër heeft een ‘donderpreek’ gekregen van Weesie. Eerder bood hij al publiekelijk excuses aan. “Nogmaals, ik praat het niet goed, maar ik verdom het mijn mensen te laten wegzetten als racist.

Het aantal bedreigingen dat PowNed ontving is volgens Weesie ‘exorbitant’. “Echt honderden, heel heftig. Ik merk bij verslaggevers de angst om de straat weer op te gaan.

Salaris

Weesie’s salaris van 212.756 euro – nog meer dan dat van de directeur van BNN-VARA – leidt ook tot ergernis. “Ik voldoe keurig aan de regels. De Raad van Toezicht keurde dat goed. Ik kom trouwens op 178.000 euro, alles daarboven is pensioenopbouw. Ik heb dat liever niet, maar dat is nu eenmaal een verplichting.

De gehele driekoppige top toucheert bijna zes ton per jaar. Ruim een kwart van het PowNed-budget, dat volgens Weesie 2 miljoen euro per jaar is. “Dat is voor televisie, online én radio.

Al dat geld voor wat online filmpjes van een paar minuten is volgens de Volkskrant wel erg veel. Weesie: “Ik kan onze filmpjes wel langer maken, maar dat wil ons publiek helemaal niet.

De toekomst van PowNed bij de publieke omroep lijkt onzeker, omdat het in 2020 dan veel meer leden nodig heeft dan nu. “Misschien worden we commercieel, misschien zou je de merken PowNed en GeenStijl kunnen samenvoegen… ik weet het allemaal nog niet.

Het lange AD-interview met Dominique Weesie kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
Gemengde gevoelens over ‘excuses’ omroep PowNed (8 augustus)
Volkskrant trekt ‘de beerput’ van PowNed open (19 augustus)
D66 boos over topsalarissen Dominique en Rutger (22 augustus)

Foto: PowNed

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen