Volkskrant trekt ‘de beerput’ van PowNed open

Gemor over de zakkenvullers in de top van omroep PowNed terwijl er nauwelijks tv wordt gemaakt is er al langer, maar sinds het verbijsterend meedogenloze artikel op de omroepsite over een verdronken Syriër klinkt steeds vaker het geluid wat de roze plopkap nog in het publieke bestel doet. Vandaag schopt de Volkskrant behoorlijk tegen de schenen van de omroep van Dominique Weesie en Rutger Castricum in het artikel ‘De geleidelijke implosie van omroep PowNed’.

Na het artikel over de in Venlo verdronken Syriër – hij had de andere bezoekers ‘een vervelende dag bezorgd’ – hebben velen zich tegen de omroep gekeerd. Oud-redacteuren twitterden dat ze PowNed van hun cv gingen schrappen en anderen maakten hun vertrek bij de omroep bekend.

De Volkskrant vroeg zich af wat er aan de hand is bij PowNed en ging op onderzoek uit. “De rebellenclub onder leiding van Dominique Weesie wilde ‘Hilversum opblazen’, maar lijkt nu zichzelf te laten imploderen.”

Het lijkt erop dat PowNed langzaam richting zijn einde toewerkt. In 2009 wierf de omroep 59.000 leden om het bestel binnen te kunnen komen, maar er zijn er nu nog geen 28.000 over. En dat terwijl PowNed in 2020 meer dan 150.000 leden moet hebben om het bestel te kunnen blijven.

3,8 miljoen euro voor 22 uur tv

Het PowNews was in de beginperiode een succes, maar bestaat nu niet meer. Nu is alleen nog PowNews Flits te zien op NPO 3, een dagelijks programma van zes minuten met de PowNews-webfilmpjes van die dag.

En dat is wel heel weinig, vindt de Volkskrant. “PowNed maakte vorig jaar voor een subsidie van 3,8 miljoen euro 22 uur aan tv en 10 uur webonly-filmpjes. Ter vergelijking: WNL, een andere aspirant-omroep, produceerde voor 7,2 miljoen euro in een gemiddelde week in 2016 al ruim 6 uur televisie“, aldus de krant. “Dat betekent dat WNL voor minder dan het dubbele van het budget van PowNed tien keer zoveel zendtijd op zich neemt.”

Tonnenregen

Dat staat niet in verhouding tot de topsalarissen bij PowNed, vindt de krant. Weesie verdient 212.756 euro, nog meer dan BNN-VARA-baas Gerard Timmer. Hij verdient boven de norm van 179.000 euro, maar valt nog onder een overgangsregeling. Zakelijk directeur Roeland Mackloet krijgt 164.289 euro. En Castricum krijgt 196.585 euro.

Het geld wordt over de balk gesmeten“, zegt oud-verslaggever Tom Staal. “Ik werd ingehuurd als zzp’er, voor 600 euro per dag. Het gebeurde regelmatig dat ik een hele dag wachtte tot ik gebeld zou worden om een item te maken. Dan stuurde ik gewoon een factuur.

Beerput

Een oud-medewerker zegt in de krant dat hem verbaast dat ‘de beerput’ van PowNed nog niet eerder is opengegaan. “De koek is op. Mensen zijn hun tijd aan het uitzitten tot 2021, als de huidige concessieperiode is afgelopen. Bijna iedereen met talent is bezig met de vraag: hoe ga ik het schip verlaten? En dat wordt met de nieuwe koers die PowNed is ingeslagen alleen maar moeilijker.”

Het Volkskrant-artikel ‘De geleidelijke implosie van omroep PowNed’ kunt u lezen op de website van het dagblad of via Blendle.

Foto: PowNed

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen