NPO overweegt content op YouTube en Netflix

De NPO overweegt om content in zijn geheel op populaire videoplatforms als YouTube, Netflix en Facebook te plaatsen. Dat heeft tv-baas Frans Klein van de NPO gezegd op NPO Radio 1. Nu is het beleid van de NPO om mensen te verleiden om naar NPO.nl te gaan met korte clips op bijvoorbeeld YouTube en Facebook. “Het is een kwestie van verleiden en van promotie. Soms moet je misschien ook gewoon volledige programmering laten zien op die nieuwe platforms“, zegt hij.

Er moet wel een goed beleid achter zitten, vindt Klein. “Daar zullen we een goede afweging in moeten maken. Daar gaat de discussie ook over, van: geven we alle content aan die superplatforms of doe je dat op een uitgekiende manier? Dat laatste willen we natuurlijk, want op de superplatforms ga je niet meer over de context waarin je content verschijnt. Dat is de reden waarom we de regie willen houden op onze eigen platforms.

NPO.nl blijft voor Klein het meest gewenste platform. “We moeten ons wel beseffen dat die superplatforms vaak de krenten uit de pap willen. De NPO is er voor een breed spectrum, dus ook voor heel specifieke nicheprogramma’s. Ook die programmering willen wij in de loop van het publiek brengen. In een samengestelde etalage in een eigen omgeving, waar je zelf de regie over voert, kun je deze content beter uitserveren.

Die ‘ingewikkelde’ content krijgt de YouTube-kijker misschien niet te zien, vreest Klein. “Als wij ons uitleveren aan YouTube, dan weet je ook niet of we in de etalage terechtkomen.

Een ‘hybride strategie’, waarbij content deels ook op andere platforms verschijnt, is volgens Klein een goede oplossing. “Ja, dat lijkt me, maar dat moet op een uitgekiende manier. Dat moet ook zijn dat ze niet alleen verantwoordelijkheid nemen voor de krenten uit de pap, maar ook voor de publieke programmering die wij belangrijk vinden en waarvan wij vinden dat het publiek daarmee in aanraking moet komen en misschien juist wel op die grote populaire platforms.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen