Jan Smit pakt Jette Klijnsma aan in talkshow Eva Jinek

Jan Smit heeft staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandagavond flink de oren gewassen in de talkshow van Eva Jinek. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Klijnsma is gestart met een experimenteel bijstandsfeestje: in vijf gemeenten mogen mensen gezellig een bedrijfje beginnen terwijl ze bijstand krijgen. Zo was de jongedame Bianca te zien, die tasjes aan het naaien is en zich geen zorgen hoeft te maken over het betalen van de huur.

Jinek toonde zich direct zeer kritisch. “Ik ken ook zat mensen die graag een eigen bedrijf zouden willen beginnen en om die droom waar te maken hebben ze andere banen in de tussentijd, ze lenen geld van familie en van alles en nog wat, maar niet op deze manier.”

Klijnsma vindt het een topidee. “Je wil natuurlijk graag dat als iemand in de bijstand zit, hij weer zo snel mogelijk zijn vleugels uitslaat en zijn eigen broek ophoudt. Je kunt iemand echt naar een baan toeleiden, zeggen dat ze heel vaak moeten solliciteren, maar wat in dit experiment aan de orde is, is dat je kijkt per mens wat het beste bij hen past. Is dat mensen stimuleren om te solliciteren of is het juist goed om mensen te stimuleren vanuit hun eigen vak?

Jinek verstaat iets anders onder ondernemen. “Ik kan me niet voorstellen dat dit de manier is waarop je part time onderneemt als jong mens. Dit klopt toch niet? Je moet toch gewoon gaan werken? Ik heb ook wel eens gekke dromen gehad, maar soms is de realiteit anders. Je moet toch gewoon werken?

Het is niet: ik ga drie dagen in de week kijken of het me lukt om een eigen onderneming te starten en als het niet lukt, dan behoud ik mijn uitkering. Dat is niet de incentive die je moet hebben.”

Charles Groenhuijsen vindt het oneerlijk. “Ik kan me voorstellen dat mensen die voor een minimumloon keihard werken, dat zij denken: ze hebben een uitkering, mogen bijverdienen en ondernemer worden, dat wil ik ook wel! Zij moeten 40 uur per week klotewerk doen voor een minimumloon. Dat lijkt me niet eerlijk.”

En toen kwam Jan Smit aan het woord. “Iemand als Bianca wil je toch niet stimuleren om vanuit de bijstand een bedrijf te beginnen? Ze staat aan het begin van haar leven.”

Smit: “Als ik jong zou zijn en ik had geen werk, dan ging ik dit ook doen. Dan ging ik liedjes schrijven en lekker thuis met mijn gitaar in de bijstand. En dan kijken wat er van komt. Dat is precies hetzelfde, mevrouw Klijnsma. U ontmoedigt heel veel jonge mensen om een baan te zoeken. U zegt net: ‘Ze heeft geprobeerd om iets te vinden in haar vakgebied.’ Dat is niet gelukt. Ik denk bijvoorbeeld dat driekwart van de mensen die in de horeca werken iets anders wil, maar in de horeca werken omdat ze gewoon geld moeten verdienen. Die kunnen lekker nu in de bijstand, want het wordt toch betaald.”

Klijnsma: “Ik vind het te kort door de bocht.”

Smit: “Wat klopt er dan niet aan wat ik nu zei? Het principe is toch dat je gewoon betaald wordt en zelf uit kunt vogelen of het wat wordt of niet? De bijstand wordt gewoon betaald.”

Klijnsma bleef bij haar standpunt, ondanks de felle kritiek aan tafel.

Lees ook ‘Verwende nesten bij Jinek’ op Joop.nl.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen