Derksen begrijpt gelovige Knevel niet: ‘Hij is volwassen’

Johan Derksen begrijpt er niets van dat iemand als Andries Knevel serieus in God blijft geloven. Dat vertelde de voetbalkenner van RTL 7 maandagavond in de talkshow van Eva Jinek, waar hij samen met onder andere Knevel aan tafel zat. Derksen begrijpt gelovigen niet. “Ik heb dezelfde jeugd doorgemaakt als Andries. Ik ben ook christelijk opgevoed. Je krijgt als kind een hersenspoeling. Op de kleuterschool weet de juffrouw al gepassioneerd verhalen uit de bijbel te vertellen.”

Later op de lagere school ging het door, aldus Derksen. “Dan komen de zestiger jaren en moet je van je vader lopend door het dorp naar de kerk, zodat iedereen ziet dat je naar de kerk gaat. Ik vond het zo’n hypocriete wereld en dan ga je nadenken en toen kwam ik op het punt: ik geloof er niet in.”

Het is volgens Derksen gewoon één grote nonsens. “Ik wil nooit iemand kwetsen, dat is de bedoeling niet, maar toen heb ik gezegd: ‘Ik vind het een gedateerd sprookjesboek, ik geloof er echt gewoon niet in.’ Waar ik niet in geloof, daar kan ik niet meer naar toegaan.”

Ik vind het heel knap dat Andries het volgehouden heeft, maar aan de andere kant begrijp ik er niks van dat een volwassen man die met twee benen in de maatschappij zit daar nog steeds achteraan holt.”

Reactie Knevel

Knevel geeft aan dat hij er ‘steeds meer’ achteraan holt. “Ik word steeds meer gelovig, hoe meer ik in de wetenschap duik. Ik ben een bètajongen en heb veel contacten met wetenschappers die christen zijn. Hoe meer ik in de wetenschap duik, hoe geloviger ik word. Het beeld dat geloof en wetenschap niet samengaan – jij zegt dat ik in een sprookjesboek geloof – dat klopt niet.

Derksen: “Andries, met alle respect, maar dat soort verhalen zijn toch nooit te bewijzen?

Knevel: “Het christelijk geloof is uiteindelijk iets wat je wel kunt bewijzen. Er is heel veel evidence voor. Er zijn heel veel aanwijzingen, ook in het Nieuwe Testament, over het feit dat Jezus heeft bestaan en dat hij heeft geleefd. Elke wetenschapper zegt het ook: ‘Jezus is er geweest, heeft geleefd en is gekruisigd.’ De vraag is of hij echt opgestaan is.”

Er is ook heel veel evidence over het Oude Testament, steeds meer archeologie, steeds meer dingen die opgegraven worden. Steeds meer blijkt dat het Oude Testament voor een groot deel waar is. Het punt waar jij op duidt is de oergeschiedenis: de schepping en evolutie. Daar is het bij jou in je hoofd waarschijnlijk begonnen.”

Foto: RTL

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen