‘Vrouwenstemmen-zijn-irritant-onderzoek bestaat niet’

Geplaatst op vr 30 jun 2017 om 10:05

Het vrouwenstemmen-zijn-irritant-onderzoek waar radiobazen zich op beroepen om vrouwelijke dj’s uit de radioschema’s te weren bestaat niet. Dat heeft NRC Handelsblad onderzocht. 3FM-dj Roosmarijn Reijmer riep de NPO deze week in NRC op om vrouwen prominenter in te zetten op de radio. Ze gaf aan dat er vaak geschermd wordt met dit onderzoek. “Dat kreeg ik ook altijd te horen maar ik heb dat beroemde onderzoek nooit gezien“, gaf collega Claudia de Breij aan.

Kees Toering, voormalig baas van Radio 2, vertelde in 2013 nog over dit onderzoek in de Volkskrant. “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen liever een mannenstem dan een vrouwenstem op de radio horen. En dan hebben vrouwen ook nog eens de handicap dat een hoge of schelle stem irritant wordt gevonden”, zei hij toen.

En Qmusic-baas Iwan Reuvekamp een jaar eerder in NRC: “Het is eigenlijk heel simpel. Hoge stemmen zijn irritant.

NRC ging op onderzoek uit, belde Toering, maar hij weet alleen nog dat het een ‘wat ouder Amerikaans onderzoek was, maar ik weet geen namen en rugnummers meer’ en verwijst door naar de NPO.

De NPO komt met een Duits-Zwitsers onderzoek uit 2005 en meldt daarbij: “Ik wil nog even benadrukken dat we bij de NPO keuzes maken op basis van talent en kwaliteit, niet op basis van een oud onderzoek uit 2005.

NRC nam het onderzoek door, maar is niet overtuigd. “Bij acht mannen en acht vrouwen is hersenactiviteit gemeten tijdens het luisteren naar mannen- en vrouwenstemmen. De hersenen reageerden sterker op de vrouwenstemmen. De onderzoekers kunnen louter speculeren waarom dat zou zijn.

Aan de ene kant, schrijven ze, hebben pasgeborenen al een voorkeur voor vrouwenstemmen. Aan de andere kant lijken vrouwenstemmen meer dan mannenstemmen op kinderstemmen en reageren volwassenen daar misschien sterker op. Van irritatie wordt niet gerept.

Een literatuuronderzoek door NRC leidde niet tot andere wetenschappelijke literatuur waaruit blijkt dat men vrouwelijke dj’s irritant vindt.

Onderzoek waaruit blijkt dat mensen vrouwenstemmen irritant vinden, is niet aangetroffen. Daarom beoordelen we de stelling als ongefundeerd”, concludeert het dagblad dan ook.

Foto: CBS
16 Reacties op “‘Vrouwenstemmen-zijn-irritant-onderzoek bestaat niet’”


 1. Wolf

  1-0 voor De Breij.

 2. Sukk0l

  Slaat ook helemaal nergens op. Er zijn in reclames en op tv zenders (waaronder rtl4) meer dan genoeg vrouwelijke voice overs te horen, die een prachtig, warm geluid hebben.

  Ze moeten onderzoeken waarom er minder vrouwen op de radio te horen zijn. Niet of vrouwen geschikt zijn of niet want dat is een domme discussie.

 3. Stille

  Schandalig!!! Maar echt.

 4. Ron

  Het is een zelfverzonnen onderzoek en iedereen papegaait elkaar na sinds iemand dat ooit geroepen heeft. Meestal worden die onderzoeken in Amerika gedaan dus misschien is daar ooit een vaag onderzoekje gehouden in het verleden maar dan nog had dit ook gewoon in Nederland ‘op schrift’ bekend moeten zijn. Grote nonsense dus.

 5. richard

  In vlaanderen zijn de vrouwelijke dj’s juist het populairst. Maar van de kwaliteit van ern Siska, Eva de Roo, Linde Merckpoel, etc, heb je er in Nederland nu ook nog weinig.

 6. arie

  Stemmen van vrouwen op radio en tv zijn erg belangrijk en er wordt m.i. daar te weinig aandacht aan gegeven.

  Simone Weimans heeft en prettige stem als nieuwslezeres én zij spreekt het best
  en duidelijkst de taal.

  En zeer onvoldoende vind ik die Suzanne Bosman en ook Jojanneke v.d.Berge , van tv “een vandaag” ,met hun vaak schelle en overslaande toon. Onprettig om naar te luisteren.
  Bij het horen van de stem van NOS sport Rivkah op het veld, krijg ik altijd kriebels, vroeger hadden wij thuis zo’n oude kelderdeur, de maakte ok zo’n geluid.

  Het liedje van Claudia de Breij ” als ik er niet meer ben zo”, begint zij met dat piepstem geluidje, wat onecht is en waarover ik in de lach schiet. Dat is zo nagemaakt.

 7. Pak 'm

  @Ron

  Wat moet je?

 8. LD

  Als vrouwen hun stem gaan aanpassen door lager te spreken dan krijg je die vreselijke vocal fry, dus laten we absoluut niet die kant opgedaan.

  Zoals hierboven beschreven valt mij in Vlaanderen altijd het warme prettige stemgeluid van de presentatrices op, wellicht ligt daar de sleutel.

  https://youtu.be/XDvPjm10CM0

 9. Hendrik

  Inderdaad, ik heb op radio en vooral TV ook veel last van ”naar” klinkende
  vrouwenstemmen. Mannenstemmen valt mee, liggen in een ander frekwen-
  tie gebied, denk ik. Hoor ik bij elke radio en TV.
  Maar ik vrees dat het probleem bij mijn eigen oren ligt. Dat ze ergens te
  gevoelig voor zijn.

 10. achtmet

  De enige vrouwenstem waar ik knettergek van wordt is dat mens van EEN PLUS EEN GRATIS (kruidvat reclame) brrr hysterische trut .

 11. Von Metternich

  Ironisch dat juist Claudia de Breij dit in de openbaarheid brengt, want haar stem is met kilometers voorsprong de onaangenaamste die ooit de ether heeft vervuild. Helemaal op momenten dat ze zelf (als enige) denkt grappig te zijn, let maar eens op.

 12. toxilogic

  Kijk aan stemmen valt van alles te sleutelen voordat het de ether in gaat, ze zitten niet voor niets in een studio. Er zijn zoveel broodje aap ‘onderzoeken’ dat je het vertrouwen in de wetenschap verliest, hetgeen vaak de bedoeling is. dit gezegd hebbende mannen zijn altijd al meer muziekkopers geweest dan vrouwen, daaruit vloeit een grotere interesse en ambitie om te d’jayen voort,en dus vind ik een vrouw -man verhouding van 1 op 5 heel redelijk voor de radio.

 13. peter

  Vrouwenstemmen irritant? oja? en waarom zijn er dan heel veel radio en tv commercials ingesproken door een dame, waarom zijn de meeste jingle-pakketen ingezongen door vrouwen? raar verhaal dit…

 14. Wolter

  De meeste vrouwen hebben een rot stem die absoluut niet geschikt is voor de radio!

 15. Walter

  Bij mannen is neplachen irritant op tv en radio, bij vrouwen is giechelen erg storend!

  Simpel…

 16. Edwin

  Arie, je zit er niet ver naast.
  Niet ver, want de ergste, Dione de Graaff, ben je vergeten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.