‘Vrouwenstemmen-zijn-irritant-onderzoek bestaat niet’

Het vrouwenstemmen-zijn-irritant-onderzoek waar radiobazen zich op beroepen om vrouwelijke dj’s uit de radioschema’s te weren bestaat niet. Dat heeft NRC Handelsblad onderzocht. 3FM-dj Roosmarijn Reijmer riep de NPO deze week in NRC op om vrouwen prominenter in te zetten op de radio. Ze gaf aan dat er vaak geschermd wordt met dit onderzoek. “Dat kreeg ik ook altijd te horen maar ik heb dat beroemde onderzoek nooit gezien“, gaf collega Claudia de Breij aan.

Kees Toering, voormalig baas van Radio 2, vertelde in 2013 nog over dit onderzoek in de Volkskrant. “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen liever een mannenstem dan een vrouwenstem op de radio horen. En dan hebben vrouwen ook nog eens de handicap dat een hoge of schelle stem irritant wordt gevonden”, zei hij toen.

En Qmusic-baas Iwan Reuvekamp een jaar eerder in NRC: “Het is eigenlijk heel simpel. Hoge stemmen zijn irritant.

NRC ging op onderzoek uit, belde Toering, maar hij weet alleen nog dat het een ‘wat ouder Amerikaans onderzoek was, maar ik weet geen namen en rugnummers meer’ en verwijst door naar de NPO.

De NPO komt met een Duits-Zwitsers onderzoek uit 2005 en meldt daarbij: “Ik wil nog even benadrukken dat we bij de NPO keuzes maken op basis van talent en kwaliteit, niet op basis van een oud onderzoek uit 2005.

NRC nam het onderzoek door, maar is niet overtuigd. “Bij acht mannen en acht vrouwen is hersenactiviteit gemeten tijdens het luisteren naar mannen- en vrouwenstemmen. De hersenen reageerden sterker op de vrouwenstemmen. De onderzoekers kunnen louter speculeren waarom dat zou zijn.

Aan de ene kant, schrijven ze, hebben pasgeborenen al een voorkeur voor vrouwenstemmen. Aan de andere kant lijken vrouwenstemmen meer dan mannenstemmen op kinderstemmen en reageren volwassenen daar misschien sterker op. Van irritatie wordt niet gerept.

Een literatuuronderzoek door NRC leidde niet tot andere wetenschappelijke literatuur waaruit blijkt dat men vrouwelijke dj’s irritant vindt.

Onderzoek waaruit blijkt dat mensen vrouwenstemmen irritant vinden, is niet aangetroffen. Daarom beoordelen we de stelling als ongefundeerd”, concludeert het dagblad dan ook.

Foto: CBS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen