Sylvana Simons: ‘RTL Nieuws verspreidt fakenews’

Geplaatst op do 29 jun 2017 om 11:00

Sylvana Simons vindt dat RTL Nieuws ‘willens en wetens’ onzin over haar verspreidt. Dat zegt de TV Makelaar-diva in een open brief op VARA-site Joop.nl. De politieke partij van Simons mag van de rechter geen Artikel 1 meer heten en beraadt zich daarom over een nieuwe naam. Volgens RTL Nieuws heeft haar PR-man gezegd dat de partij op sociale media voorlopig ‘Nieuwe naam komt eraan’ gaat heten en kopte: ‘Partij Sylvana Simons heet voorlopig: ‘Nieuwe naam komt eraan’’.

Daar klopt echter niets van, briest Simons. “Gistermiddag plaatsten jullie nieuws over de naamswijziging van Artikel 1 op basis van een telefoongesprek met mede-oprichter Ian van der Kooye. In dit gesprek vertelde van der Kooye zonder enige terughoudendheid over de procedure die we gevolgd hebben bij het kiezen van een nieuwe naam.

Artikel 1 heeft zijn laden geraadpleegd en uit meer dan 100 suggesties een shortlist van 5 namen samengesteld, die momenteel worden getoetst op haalbaarheid. “Maar goed, dat was jullie allemaal bekend. Toch vond RTL Nieuws het nodig dit ‘nieuws’ (geen nieuws is tegenwoordig ook nieuws, tenslotte) bij haar lezers onder de aandacht te brengen met de kop: ‘Partij Artikel 1 van Sylvana Simons heet voortaan ‘Nieuwe Naam Komt Eraan”. Een lollige poging tot rijm, maar compleet verzonnen. We kennen het fenomeen als fakenews.

Boulevard

Belachelijk is het, vindt Simons. “Fakenews. Je verwacht het niet van RTL Nieuws. Als de collega’s van Boulevard uit de bocht schieten met grove schendingen van de waarheid over vermeende relaties of de oorsprong van cornrows of The Natural Hair Movement, dan schudden we ons hoofd. We verwonderen ons hooguit hardop over zoveel hardnekkige onwetendheid.

Maar als het RTL Nieuws willens en wetens onzin gaat lopen verspreiden, ja dan maken we ons zorgen, beste Harm (Taselaar, hoofdredacteur, red.), journalisten, redacteuren en stagiaires van RTL Nieuws. Want, ja heus, heel veel mensen zien jullie als een serieuze nieuwsbron. Het bericht werd dan ook gretig opgepakt en één onafhankelijke supportersgroep paste zelfs haar naam aan in ‘Nieuwe Naam Komt Eraan’.

Fakenews leidt tot bedreigingen

Simons kan fakenews ‘onomstotelijk aanwijzen als oorzaak van het grootste deel van de bedreigingen aan mijn adres’ en vindt het daarom des te kwalijker dat RTL Nieuws zich hier schuldig aan maakt. “Gelukkig vonden jullie het ook iets te dolletjes. Na een telefoontje van Ian van der Kooye werd de kop aangepast.

Op Twitter kopte RTL Nieuws vervolgens: ‘Sylvana Simons baalt, haar partij zit tijdelijk zonder naam’. “Weer een missertje, helaas. Want ik heb niemand van RTL Nieuws gesproken. En dus ook aan niemand laten weten dat ik baal. Enfin. Ook die kop werd na wat heen en weer bellen aangepast.”

Bedreigingen

Vervolgens kopte RTL Nieuws op Facebook: ‘Iemand nog een goed idee voor een nieuwe naam?’. “Dat van der Kooye al aan de telefoon had aangeven dat we 5 potentiële namen hebben, dankzij de input van onze leden werd gemakshalve even vergeten. Er moet tenslotte wel op zo’n berichtje geliked en gereageerd worden.”

Het leidde tot een hoop racistische suggesties, waarna RTL Nieuws het bericht introk met een verklaring. “Zoals iedereen zag aankomen behalve de redactie en hoofdredactie van RTL Nieuws: de racistische sluizen gingen open.”

Huiswerk

Simons hoopt dat RTL Nieuws zich drie dingen gaat afvragen:

1. Is het verstandig het maken van koppen en inleidingen aan stagiaires over te laten?
2. Wat is Like Farming en hoe schaadt het eerlijke journalistiek?
3. Wat is de morele verantwoordelijkheid van een nieuwsorganisatie in het voorkomen en beperken van online harrassment?

Hiermee komen jullie vast die vermaledijde komkommertijd wel door.”

Foto: PowNed
48 Reacties op “Sylvana Simons: ‘RTL Nieuws verspreidt fakenews’”


 1. Joes

  Sylvana heeft helemaal gelijk. Het gedrag van media en personen tegen haar is beneden alle niveau!

 2. B

  Pffffff. Het lijkt me zo vermoeiend om je iedere keer zo op te winden over futiliteiten. Want dat zijn het. Ga liever over de inhoud nadenken.

 3. KIP(met rijst en bonen)

  Ik zou even langs de erven van Bart de Graaff gaan en vragen of de naam BOOS vrij is .

 4. Rukker

  Zegt de vrouw met nephaar.

 5. Wolter

  Is dat mens nou nog steeds niet weg?

 6. Meneer Kaktus

  Even interessant doen met je harrassment. Had er dan ook cucumber time van gemaakt.

 7. Peter Selie

  De laatste stuiptrekkingen in publiek Nederland van deze dame – compleet verloren bij de verkiezing – zit nu maar in het programma van de Leeuw waar de toegevoegde waarde mij compleet ontgaat – deze dame zal wel weer bovendrijven bij de zwarte Piet discussie en het zou erg mooi zijn als er geen uitnodiging komt voor deelname aan deze programma’s. Ik weet nog steeds trouwens niet wat de bijdragen van haar is na haar loopbaan als kapster en VJ ? Misschien maar beter zo.

 8. genoegisgenoeg

  Partij zonder naam,nu nog Nederland zonder Sylvana Simons!
  wat een triest geval is zij toch!

 9. genoegisgenoeg

  Linkse idioten geven haar iedere keer weer een platform,ook zeer triest !!

 10. Xandra

  Is ze nou nog niet uitgezwaaid ?

 11. Xandra

  Is ze nu nog niet uitgezwaaid?

 12. Jan

  Jeetje, waar gaat dit over…?

 13. Mayo Naise

  De enige die fake is…i

 14. RMS

  Wat zal ze weer boos zijn op Suske en Wiske die al 72 jaar bestaan. Over dikke lippen gesproken.

 15. Prins AA

  Aldus Sylvana die meermaals beweerde een video te hebben gezien waarin Trump zei: “Als ik nou eens presidentskandidaat wil worden, dan word ik het voor de republikeinen, die mensen zijn zo dom: ik kan ze alles voorschotelen en they will eat it.” Zoals u weet, die video bestaat niet.

 16. Krezus Jistus

  Maar er onmiddellijk weer zo`n kwestie van maken, wat is dat toch?

 17. Robert

  Zij zaait haat en onvrede in dit land, ze manipuleert.
  Ze moet nodig eens wat minder coke snuiven, dat mens is niet normaal meer. Zielige tante, jee zeg kan ze niet gewoon oprotten naar een onbewoond eiland.

 18. Den Zure Hollander

  En ja hoor daar is die zielige tante ook weer!
  Komen we hier dan nooit vanaf, brrrrrrrrrr

 19. Fake Doos

  Er is er maar één fake en dat is SS zelf !!!

 20. Leontine

  Er moet op een berichtje geliket (ja, met een t!) worden?

  Wat is dat voor kromme zin? Wanneer leert dat wijf eens Nederlands?!

 21. Roland Freischler

  Joes, je bent zeker Vara lid en PvdAcht zetels stemmer , hahaha.

 22. Karin

  Zij is net zo’n zweter als haar Humertooooooo de Bokitoooooooo.

 23. R

  Zeer amateuristisch van RTL. Blijf professioneel a.u.b. en verlaag je niet tot riooljournalistiek.

 24. Jeroen

  Eenieder in dit land heeft dezelfde rechten en plichten, wie men ook is. Of je nu Silvana heet of Geert etc.etc.

 25. Gupje

  Dit gaat dus over het wel- of niet hebben van een (ook nog eens tijdelijke) nieuwe naam voor een partij, die geen enkele zetel in ons parlement heeft weten te bemachtigen. En dan een open brief sturen en daarin grote woorden als “willens en wetens” en “het schaadt eerlijke journalistiek” gebruiken en zo dus een relletje proberen te forceren; Bij volledige afwezigheid van een realistisch zelfbeeld schiet Sylvana maar weer eens met een kanon op een mug, in de hoop dat haar naam weer een tijdje rondzingt.

 26. Bw

  @Gupje, dan had RTL maar eerst zijn bronnen moeten natrekken voordat ze onzin de ether in smeten. RTL is geen zolderzender oid. Men wordt goed betaald om GOED werk te leveren!

 27. Gupje

  @Bw
  Ik heb nergens gezegd dat RTL goed werk geleverd heeft. Stel alleen vast dat wanneer Sylvana zich benadeeld lijkt te voelen ze reageert op een manier die passend is bij het vergaan van de wereld.

 28. Chantal

  Ik hoop dat haar buren snel een mooi huis vinden.

 29. anoniem

  RTL heb ik wel vaker betrapt op dubieuze rechtse propaganda….
  Maar helaas is dat zo door de jaren heen vrij normaal in ons land…

 30. Jubbetje

  Heet Simons Wat dacht je van kort en bondig….. PIET.?

 31. Jubbetje

  Heet = heey

 32. Jubbetje

  Heey = hé

  We spreken en schrijven hier natuurlijk gewoon onze moedertaal. We zijn geen debiеlen.

 33. ATM

  PIET inderdaad. Partij Irritabel En Toornig.

 34. Otto Groeneveld

  Ze leeft nog.

 35. Balou

  Raken we nu nooit meer verlost van dit zeur zeik wijf?

 36. Rob

  Sylvana heeft een punt. RTL nieuws is hier duidelijk de mist in gegaan.
  Meegaan in sentimentgolf van deeltje bevolking.

  Wat dat betreft handelt RTL niet anders dus dan een Fox news in USA.

 37. Laura Vamp Fatale

  Zag laatst heel oude boekjes met de stripfiguren Sjors en Sjimmie.
  Nou je het zegt , zulke lippen had Sjimmie ook …..
  xxx

 38. Eduard

  Zwarte Piet, wie kent hem niet?

 39. Jenny

  Kssst! Ga eens weg, enge Sylvana!

 40. Bianca

  Waarom moeten sommige mensen hier weer meteen opmerkingen maken over “zwarte Piet, Sjors en Sjimmie, de dikke lippen in Suske en Wiske?” En ” Humberto Bokito?” Dat is allemaal NIET relevant. Ze heeft haar mening over een artikel die is geplaatst over HAAR partij, die feitelijk onjuist is. Wat je ook van haar vindt, ze heeft gelijk als het daadwerkelijk onjuist door RTL is gepubliceerd. Jammer dat sommige mensen bij gebrek aan kennis (misschien wel gebrek aan intelligentie?) meteen de racisme kaart moeten spelen..

 41. Project

  @Bianca

  “Ze heeft haar mening over een artikel die is geplaatst over HAAR partij, die feitelijk onjuist is.” Wat is feitelijk onjuist, haar mening of haar partij?

 42. Bianca

  @Project: ik denk dat je wel weet dat het artikel van RTL datgene is wat ik bedoel. “Leuke” manier wel om ff duidelijk te maken hoe jij over haar denkt

 43. achtmet

  Wanneer is het eigenlijk Sylvana uitzwaai dag ?

 44. Schaam

  Lijkt mij een gevalletje van een organisatie in verval die in haar laatste stuiptrekking probeert mee te liften op een anti-Sylvana sentiment.

 45. Project

  @Bianca

  Denk wat je wilt, maar als jij geen correct Nederlands bezigt, moet je niet raar opkijken dat een ander je niet begrijpt. Correct is:

  *de mening die
  *de partij die
  *het artikel dat

  Als je ‘die’ gebruikt, zullen sommigen denken dat je naar ‘mening’ of ‘partij’ verwijst.

 46. frans

  Silva heeft helemaal gelijk, ze is politiek zo onbeduidend dat ze geen recht heeft op enige aandacht.

 47. Wolf

  Bianca , wat schrijf je beroerd Nederlands, terug naar de LBO jij en RAP!

 48. Blubdub

  DIT MENS SPORT NIET GEEF HAAR EEN KAAK KLEM.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.