Noodkreet Victor Reinier behandeld in RTL Boulevard

Foto: SBSDe felle kritiek die Victor Reinier heeft geuit op de snelheid en het budget waarmee dramaseries tegenwoordig worden opgenomen, werd woensdagavond uitgebreid behandeld in RTL Boulevard. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. In een vooraf opgenomen item waren Dirk Zeelenberg en Huub Stapel zeer kritisch over de ontstane situatie. Zeelenberg: “Alles moet tegenwoordig zo snel en ik ben echt van mening dat je de tijd moet nemen voor goede dingen.”

Huub Stapel wijst VVD-leider Halbe Zijlstra als schuldige aan. “Dan zou je Halve Zoolstra van de VVD op de hei moeten zetten en moeten verbieden ooit nog over cultuur te praten. Die man heeft zo veel kapotgemaakt. Dat is een buitengewoon verwerpelijke attitude.

Omroep MAX gaat niet mee in de dramagekte, meent hij. “Bij Omroep MAX weten ze heel goed wat producties kosten. Ik geloof niet dat bij Moeder Ik Wil Bij De Revue, Goedenavond Dames en Heren of De Zaak Menten heel erg geknepen wordt.”

Cas Jansen reageerde in de studio genuanceerd. “Ik moet eerlijk zeggen dat we in een tijd leven waarbij je veel sneller kan draaien. Vroeger draaiden we voor een tv-serie misschien zes of zeven pagina’s per dag. Dat zijn ongeveer zes minuten. Nu draai je negen pagina’s per dag.”

Dat is eigenlijk misschien iets te snel, maar camera’s kunnen nu wel veel meer. Vroeger draaide je alles op film, waarbij filmrollen vervangen moesten worden en het licht ook, en nu draaien we allemaal op RED-cameraatjes. Het gaat allemaal veel sneller.”

Wellicht kan de planning soms wel beter, zegt hij. “Waar ik een inhaalslag zou zien, is als producent en zenders eerder een productie uit zouden zetten. Dan heb je namelijk tijd om te gaan repeteren en te schrijven. Zenders bepalen nu heel snel, ook omdat er een sponsor achter zit, dat je opeens in een maand op zender moet. Dan moet het allemaal heel snel. Als je zegt: ‘Ik geef mensen een paar maanden de tijd om een script goed te ontwikkelen’, dan kun je daarna alsnog snel draaien.”

Hoeveel verdient een acteur eigenlijk? “Als je in een toneelstuk zit, verdien je 4.000 euro per maand en dat moet je op factuurbasis doen. Reken maar door. De dagprijzen voor film en televisie hangen heel erg uiteen. Het gemiddelde is zo’n 500 euro per dag voor een gewone acteur. Mensen als Huub Stapel gaan daar niet voor staan.”

Foto: RTL

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen