Helga van Leur omarmd: ‘Ze zegt waar het op staat’

Helga van Leur is de Geert Wilders van de weervrouwen. Als het pokkenweer is, benóemt ze dat ook. Ze zegt waar het op staat. En dat levert haar veel lof op. Dat vertelt de meteorologe in gesprek met De Telegraaf. Van Leur draait niet om de waarheid heen, terwijl haar weercollega’s vaak politiek correct blijven. “Ik hanteer altijd spreektaal. ’Het is pókkenweer’, zei ik op een dag. Kreeg ik meteen complimenten: fantastisch, eindelijk iemand die zegt waar het op staat. Maar ook een boze brief.

Net als Wilders gaat ook Van Leur wel eens over de schreef. Dan roept ze dat het code rood is, terwijl het in de realiteit allemaal wel meevalt. “Heel Nederland (…) beseft dan niet dat dat lokaal geldt“, verweert ze zich.

Een politiek debat levert vaak heftige reacties op, maar dat is bij het weerbericht niet anders. “Zeg ik dat er kans is op een bui, dan zijn ze boos dat het niet regent. Maar als er voor zakkenrollers wordt gewaarschuwd, ben je toch ook niet boos als je niet bestolen wordt?“, briest de weerdiva.

Na vele jaren stopt Van Leur met het weer. Ze wil meer spreektijd en niet elke keer een Merel Westrik aan de interruptiemicrofoon. “Van 3,5 minuut weerbericht ga ik me nu richten op lezingen van gemiddeld drie kwartier”, besluit ze in de krant (via Blendle).

Het laatste weerbericht van Helga van Leur op RTL is aankomende vrijdag. Volgens de weerapp is het dan 19 graden en behoorlijk bewolkt.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen