Özcan Akyol: ‘Turks verbod op datingshows is triest’

AD-columnist Özcan Akyol vindt het bespottelijk dat Turkije per direct alle datingshows op radio en televisie heeft verboden. Dat schrijft hij vandaag in de krant. Het verbod volgt op uitspraken van vicepremier Numan Kurtulmus, die in maart nog zei dat datingprogramma’s in strijd zijn met de traditie en de religie in Turkije en de ‘heiligheid’ van de familie in gevaar brengen. Akyol was weliswaar geen fan van dit genre programma’s, maar spreekt toch van ‘een zeer trieste ontwikkeling’.

De vrijheid wordt volgens Akyol ingeperkt. “In een liberaal land zou elke omroep het recht moeten hebben op zijn eigen wansmaak.”

Akyol geeft toe dat hij vroeger zelf ook keek naar Turkse datingshows, samen met zijn moeder. “Allebei languit in een andere hoek van de bank.”

Hij zag hoe een kandidaat zich in de studio presenteerde om vervolgens te wachten op een belletje van iemand uit het land. “Wat me tijdens zo’n programma het meest trof, was de ernst waarmee mijn moeder naar het beeldscherm staarde, vaak met de afstandsbediening stevig in haar hand.”

Dat was volgens mij de kracht van al die programma’s, hoe slecht en cabaretesk ze ook in elkaar waren gezet: ze gaven sommige mensen hoop, een uitzicht op een mooier leven. Dat is hen nu ook ontnomen.”

De AD-column van Özcan Akyol kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen