Rob Wijnberg verwijt RTL ‘mooi staaltje framing’

Rob Wijnberg van De Correspondent beschrijft de berichtgeving van RTL Nieuws op de kritiek die Diana Matroos kreeg op haar interviewstijl in het Carrédebat als een ‘mooi staaltje framing’. Dat laat hij weten op Facebook. RTL Nieuws meldt op zijn website dat Matroos wordt bekritiseerd omdat ze ‘de deelnemers aan het debat iets te stevig zou hebben bevraagd’. “Maar dat is nu juist exact níet wat ze deed“, aldus Wijnberg, die vindt dat RTL Nieuws een verkeerd beeld schetst.

Wijnberg zag helemaal geen kritische bevraging. “Vragen als ‘waar blijft het Asscher-effect?’ (Asscher), ‘Bent u nog geloofwaardig als lijsttrekker?’ (Roemer), ‘Wie van deze heren vindt u het aardigst?’ (Thieme), ‘Welk PVV-standpunt gaat u overnemen?’ (Rutte) zijn alles behalve ‘stevig’ of ‘kritisch’: ze bevragen alleen de vermeende geloofwaardigheid van of beeldvorming rondom de politicus. Dat soort vragen zijn bij uitstek niet-kritisch in de zin dat het ‘goede antwoord’ erop een kwestie van smaak en/of ad-remheid is.

Het gezicht van De Correspondent had wel wat kritischere vragen kunnen bedenken. “Werkelijk kritisch is, bijvoorbeeld, aan Buma vragen waarom het CDA, terwijl de partij zegt op te komen voor armen en mensen met schulden, de afgelopen vier jaar dan toch in de Kamer tegen al deze moties en amendementen stemde om”, aldus Wijnberg, verwijzend naar een lange opsomming.

Het punt is: dat kost tijd om op tafel te krijgen, past niet in een format van 2 minuten en doet het bovendien ‘slecht op tv’, zoals dat heet. Dus vraag je: ‘Maakt u zich al zorgen over de peilingen?’ Dat heet ‘stevig bevragen’, maar is het niet.

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen