AD dreigt VVD: ‘We kunnen ook Wilders premier maken’

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis heeft de VVD gedreigd om PVV-leider Geert Wilders premier te maken. Dat heeft hij zelf gezegd in het NTR-programma What The Hague. Nijenhuis werd enige tijd geleden woest toen hij De Telegraaf opensloeg en een interview met Mark Rutte zag. Hij besloot een mail te sturen aan de premier. “Ik heb gezegd: ‘Je staat in de verkeerde krant. Je staat weer in een Amsterdamse krant, een krant van rancuneus Nederland. Wij zijn de krant van héél Nederland.’

Naar aanleiding van die mail werd Nijenhuis gebeld door de VVD. “Ik werd toen gebeld en in een opwelling heb ik wel gezegd: ‘Luister eens, we kunnen ook Wilders premier maken als je dat wilt, hè? Dus je doet het via ons voortaan.’ Misschien moet je dit niet onthullen, maar dit is wel een beetje hoe het gaat.

Mijn belang is: ik heb bijna één miljoen lezers en ik wil dat zij die politici in hún krant zien en dat ze niet moeten horen dat ze ergens anders staan. De boodschap van de politici wil ik zo goed mogelijk overbrengen: daar wil ik ze niet over doorzagen. Maar het moet wel bij ons.

Deze wonderlijke uitspraak van Nijenhuis werd maandagavond laat ook uitgezonden in het programma Pauw & Jinek: De Verkiezingen, waar zowel Mark Rutte als Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen te gast waren.

Rutte liet blijken dat hij de uitspraak over het premier maken van Wilders nogal hooghartig te vinden. “Ik heb nieuws: dat doen de kiezers in Nederland.

Paul Jansen reageerde op het verwijt dat hij rancuneus zou zijn. “Na dit soort uitspraken word ik dat wel, ja. Dan denk ik: we hebben nog wel een appeltje te schillen. Toen ik het zag, dacht ik: volgens mij moet je in de journalistiek nooit tegen de politiek zeggen: als jij niet dit, dan wij dat. Het komt nogal hooghartig over. Ik vind het onverstandig om dit soort dingen te vertellen. Als je het al doet, doe het dan niet op camera.”

Ik denk niet dat de burgers hier erg blij van worden, laat staan de AD-lezers. Misschien wordt het tijd voor een alternatieve krant.”

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen