Pauw-baas: ‘Trucje Maarten van Rossem is uitgewerkt’

Geplaatst op Mon 27 Mar 2017 om 12:25

De kijker kent het trucje van Maarten van Rossem inmiddels wel en daarom is hij tegenwoordig minder te zien aan talkshowtafels. Dat zegt Herman Meijer, eindredacteur van Pauw, in de Volkskrant. De ene talkshowgast is breder inzetbaar dan de andere talkshowgast, legt Meijer uit. “Sommigen hebben maar één manier van optreden. Drie keer op tv is dan leuk, maar daarna merk je toch dat iemand daar niet meer overheen komt. Je ziet de laatste tijd Maarten van Rossem steeds minder in talkshows.”

Het handelsmerk van Van Rossem is het benaderen van onderwerpen op een cynische en pessimistische manier en die zienswijze presenteren met zijn kenmerkende monotone en chagrijnige stemgeluid.

De cyclus van elke talkshowgast is eindig, aldus Meijer. “Het verschilt per persoon en per thematiek. Beatrice de Graaf gaat over terrorisme. Haar zullen we dus nog wel een tijd in beeld zien.”

Verder is Wierd Duk momenteel een populaire talkshowgast. “Gek genoeg worden wij steeds met ‘links’ geassocieerd. Dat heeft tot de reflex geleid dat Pauw meer op zoek is gegaan naar een ander geluid, vanaf de andere kant.

Dat werd Duk. “Wij zijn een debatprogramma, wij houden van mensen met een mening, goed verwoord, tegen de stroom in. Wierd schuwt het debat niet, hij duikt niet. Zijn meningen zijn niet salonfähig, niet politiek correct. Hij begrijpt de Wildersstemmer, en weet die goed te vertolken.

Als een deskundige eenmaal wordt opgemerkt, zien we hem of haar ineens overal. “Televisie is constant op zoek naar nieuwe gezichten. Iedereen kijkt naar elkaar, het gebeurt dat wij in een ander programma een interessante gast zien, waarna wij ons afvragen: ‘Waarom hebben wij die niet?’

Het artikel ‘Casus Wierd Duk: de roem van de talkshowgast’ over de opkomst van Wierd Duk als talkshowgast kunt u lezen op de website van de Volkskrant.

Foto: KRO-NCRV
32 Reacties op “Pauw-baas: ‘Trucje Maarten van Rossem is uitgewerkt’”


 1. Mien Dobbelsteen

  Wacht even. De eindredacteur van Pauw zegt dat zijn programma “gek genoeg” met links wordt geassocieerd? In welke alternatieve werkelijkheid leeft zo’n man? En die mag nog aan de knoppen zitten ook op zo’n belangrijk tijdslot.

 2. David

  Viel mij ook al op ja. De hoogtijdagen van van Rossem op tv lagen grofweg tussen 2008-2016. Was niet van de buis te slaan die man. Herinner me dat hij ooit bij Knevel en van den Brink opdook en sindsdien overal aanschoof.

  Gelukkig is er nog de Slimste….

 3. Pierre

  En wanneer is het trucje van Peter RRRR de vries uitgewerkt?

 4. Anonymous

  Wierd Duk?

  Maar hij heeft een punt. Gelukkig zien we Felix Rottenberg ook bijna nergens meer, die is ook vrijwel genegeerd bij de verkiezingen.

 5. Jantien de Groot

  Nou nou nou! Cynisch, pessimistisch en een monotoon chagrijnig stemgelijk. Dat zijn toch gelukkig geen vooringenomen oordelen over van Rossem, of toch wel? Dat MC matigt zich tegenwoordig in veel artikelen een vooroordelen aan die er niet om liegen. Kan de samensteller zijn eigen mening wat achterwege laten of zoek ander werk!

 6. Anonymous

  Ik hoor toch liever Maarten van Rossem praten over verkiezingen, Amerika en geschiedenis dan Sophie van den Enk.

 7. Roomtaart

  Nu al ?

  Het irritante monotome betweterige intulectuele gezeur was ik al jaren zat

  En wat istie toch grappig he mensen ?
  Elke keer alstie een bijdehand weerwoord heeft moet hrt publiek toch maar even wat geluid laten horen

 8. Bert

  @Mien Dobbelsteen

  Nee, het is de rechtse kijker die in een alternatieve werkelijkheid leeft. Ook tijdens de verkiezingen was alles op tv links volgens de rechtse stemmer, terwijl uit onderzoek bleek dat rechtse politici veel vaker op tv waren geweest.

 9. Mien Dobbelsteen

  @Bert

  http://media.tpo.nl/2017/03/14/onderzoek-bewijst-npo-inderdaad-zo-links-als-vara/

  Jammer joh

 10. Otto Groeneveld

  Denk dat hij als hoogleraar de wijsheid in pacht heeft. Sloeg toch regelmatig de plank mis deze Einstein.

 11. Bert

  The Post Online. Lekker betrouwbaar inderdaad. Die dachten ook zeker te weten dat Jesse Klaver eigenlijk Yasser Feras heet. Met de nadruk op dachten. Over alternatieve werkelijkheid gesproken. Door dat serieus te nemen onderstreep je mijn uitspraak dat juist rechts in een alternatieve werkelijkheid leeft. Bedankt daarvoor.

 12. Arnoud Tempelman

  Dat gaat Duk wel zijn huwelijk kosten…

 13. Anonymous

  @Bert Zo heet hij ook!

 14. Anonymous

  @Bert Dacht rechts misschien vaker in beeld geweest tijdens de verkiezingen wil nog niet zeggen dat de NPO niet te links is. Ze zijn namelijk te links. Het is belachelijk dat de VARA 2 dagelijkse talkshows heeft op de hoofdzender en dat niet een van de talkshow timeslots voor een andere omroep zijn. Of waarom niet elke omroep zijn eigen talkshow heeft (desnoods in het zelfde decor de zelfde opzet)

 15. Henk II

  Bij de VARA is het rechtse geluid veel vaker te horen dan het linkse geluid bij WNL.

 16. Mien Dobbelsteen

  @Bert

  Lees het artikel even domme ezel, daarin wordt verwezen naar een onderzoek van Brandpunt+ en media-analysebedrijf Media Distillery

  Of wacht, die bronnen vertrouw je zeker ook niet

 17. Anonymous

  @Henk II Ten eerste, je rechtse gasten aan tafel hebt zitten betekend het nog niet dat je dan als omroep een rechts geluid laat horen. Ten tweede, heeft de VARA veel meer zendtijd dan WNL dus dan is het ook logisch dat je bij de een meer (rechts en links) geluid hoort.

 18. Viets

  @Anonymous 15.41
  Dat ligt toch echt aan de omroepen die het rechtse geluid moeten laten horen (TROS, AVRO, Powned, WNL…), en dat zijn er tegenwoordig meer dan degene die er zijn voor het linkse geluid.

 19. Bert

  @Mien Dobbelsteen

  Ik lees geen artikelen van onbetrouwbare sites als TPO, dus ook hun betrouwbare verwijzingen niet.

 20. Joepie

  Het is toch altijd weer de VARA die overal de schuld van krijgt…..tis toch echt niet te geloven.
  Er zijn omroepen die het “rechtse” geluid moeten en kunnen laten horen, alleen….ze doen dat niet of niet goed genoeg.

  Dat de VARA zo slim is om het “linkse” geluid wel duidelijk in de markt te zetten, dat kun je diezelfde VARA toch niet aanrekenen? Dat doen ze alleen maar goed, daar zijn zij als progressieve omroep voor.

  Dat de andere omroepen het vervolgens laten liggen om een zogenaamd “tegengeluid” te laten horen….tsja…..

 21. Anonymous

  En de trucjes van alle andere gasten die je steeds weer in de
  talkshows ziet zijn ook uigewerkt.

 22. Anonymous

  Volgens zijn vrouw, Fidan Ekiz, is haar man Wierd een sociaal Democraat.
  Kan je dus niet rechts noemen.

 23. Henk II

  Dat je door rechtse gasten aan tafel niet een rechts geluid zou laten horen, kan alleen als je hun monden afplakt. Dat doet de VARA niet.

  Dat WNL vrijwel alleen het rechtse geluid laat horen, vind ik geen enkel probleem: ze moeten vooral doen wat ze willen doen. Maar dan wordt het wel veel meer preken voor eigen parochie. Ook prima, hoor, maar zelfs de EO weet intussen dat je daar weinig mee bereikt.

 24. Kees D

  @Anonymous (17:48) Zijn vrouw noemt hem waarschijnlijk ook een lekker ding of een geweldig minnaar: daar sluit je je ook bij aan? XD

 25. Stefan

  Maarten van Rossem is ook alweer 73. Ik denk dat hij het met schnabbels en andere optredens druk genoeg heeft.

  Wierd Duk zorgt voor een verfrissend, realistisch geluid dat veel te weinig wordt gehoord op tv. Opvallend is hoe gemakkelijk hij meteen de labeltjes als “rechts”, “racist” en dergelijke krijgt opgeplakt.

  Wat Pauw betreft: afgelopen week grossierde het programma weer in oninteressante gasten en items. Het programma heeft een veel te hoog, elitair grachtengordel-gehalte. Ik snap eigenlijk niet wat het op NPO 1 doet; het hoort veel meer bij NPO 2, dat programma.

 26. ad

  Trucje van Pauw en Van Nieuwkerk dan niet uitgewerkt? Verhaal van de balk en de splinter….

 27. F'iscadel

  Niet alleen Maarten is uitgewerkt, maar de hele publieke omroep! Nederland heeft behoefte aan een volksomroep voor de gewone man/vrouw! De verkiezingsresultaten liegen er niet om!!!

 28. aammehoela

  De verkiezingsuitslagen laten zien dat we voor Zwarte Piet zijn en klaar zijn met de bemoeizucht van de nieuwe Nederlander. Daarom PVV voor velen. Mensen met een bredere kijk stemmen dan of VVD of een linkse partij of christelijk. Maar het gezeur over Zwarte Piet, en daarbij discussies over christelijke feestdagen (inruilen voor een nationale dag of suikerfeest) deed velen beseffen dat Nederlanders straks niet meer eigen baas zijn in Nederland.

 29. Annoniemus

  Tja het doet natuurlijk geen recht om linkse figuren uit te nodigen aan talkshowtafels , gezien de verkiezingsuitslag !!
  Dus leuke smoes om dit zo te brengen !

 30. Wolf

  @ Bert , Jij bent een blinde linkse vink. En je blijft maar mooi in je bubbel. Zonde van de tijd om jou paar procent linksig soort iets bij te brengen. Je bent een hopeloos gevalletje.

 31. Anonymous

  @Henk II Wat ben je dom!

 32. André

  De scherpte is er wat af, de jaren gaan tellen en ook is sprake geweest van overexposure, maar toch is dit wel een heel kortzichtig, eenzijdig beeld van Van Rossem. Ondankbaar ook, als je nagaat hoe vaak ze met graagte een beroep op hem deden.

  Wie goed heeft opgelet weet dat deze rasverteller eerder realistisch dan pessimistisch is en zich niet laat leiden door de waan van de dag. Veelal een verademing in een wereld waar alles op de spits wordt gedreven en relativering ver te zoeken is.

  Dat mensen zijn “trucje” door zouden hebben heeft dan wel heel lang geduurd, als je nagaat dat hij in 1984 al z’n tv debuut maakte. Kenmerkend oordeel voor iemand uit de vluchtige, hitsige mediawereld.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.