VPRO verdient goed aan Lubach-filmpje op YouTube

Geplaatst op do 02 feb 2017 om 10:35

Foto: RTLDe VPRO verdient goed aan het filmpje van Zondag Met Lubach dat wereldwijd viral ging. Het meer dan 50 miljoen keer aangeklikte filmpje leverde de omroep volgens insiders een kleine 20.000 euro op. Dat meldt het AD vandaag. Van de Mediawet mogen omroepen in eigen land geen geld verdienen op YouTube, maar de Lubach-video werd vooral in het buitenland veel bekeken. Voor buitenlandse kijkers had de VPRO wél het reclameknopje aangeklikt, bevestigt de omroep in de krant.

Hoofd Digitaal Geert-Jan Bogaerts van de VPRO wil het bedrag van 20.000 euro niet bevestigen, maar stelt wel dat de opbrengsten nog niet de kosten van één aflevering van Zondag Met Lubach dekken. “We worden er niet vreselijk rijk van.

Het AD vroeg aan het Commissariaat voor de Media of het eigenlijk wel mag, maar dat weet de mediawaakhond niet. “De wetgeving is nog niet helemaal duidelijk. We zijn dat nog aan het onderzoeken“, reageert een woordvoerster.

BNN-VARA baalt inmiddels, omdat die omroep vorig jaar viral ging met een Lucky TV-filmpje over Trump, maar géén reclame toonde. BNN-VARA heeft nu contact opgenomen met het Commissariaat. “Met de vraag of het verdienen met YouTube in het buitenland mag of niet“, aldus de mediawaakhond.

Wij onderzoeken nu of het valt onder de primaire taak van de publieke omroep of als nevenactiviteit moet worden bestempeld.

Het AD-artikel BNN-VARA liet geld liggen met filmpje van LuckyTV kunt u lezen via Blendle.

Foto: VPRO
8 Reacties op “VPRO verdient goed aan Lubach-filmpje op YouTube”


 1. Frits

  Wat kinderachtig van BNN-VARA zeg.

 2. Paei

  20.000 euro?. WTF dat geeft mijn baas uit als hij met zijn mede ondernemers een avondje naar de hoeren gaan. In welke tijd leeft de VPRO, veel geld hahahaha

 3. AJ

  De BBC heeft ook commerciele zenders buiten de UK, dus ik neem dat dat dit ook mag.

 4. Panda

  Verdient goed? Je krijgt er geen drol voor. Met 50 miljoen views krijg je 20.000 euro? Klopt dat wel? Want dat is dus slechts 0,0004 cent per view. Youtube lacht zich helemaal ziek op deze manier.

 5. richard

  @panda waarschijnlijk zijn veel views ook uit nederland en van facebook, waarbij ze beide niets verdienen.

 6. Jannie

  @Frits

  Hoezo kinderachtig? Ze moeten toch weten of ze de volgende keer reclame op hun YouTube-filmpjes moeten en mogen zetten voor het geval er weer eentje wereldwijd viral gaat of niet? Als jij het kinderachtig vindt om uit te zoeken of je ergens aan kunt verdienen, ben je een dief van je eigen portemonnee.

 7. jan

  Aantal views op Youtube is een kleine 9 miljoen, een groot deel daarvan in Nederland. Dan kan de PO er niets aan verdienen. Plus de meeste views zaten op Facebook, waar je nog niets kunt verdienen

 8. Iago

  @jan Het youtube filmpe “Even voorstellen aan Trump – Zondag met Lubach (S06)” is idd 9 miljoen keer bekeken.
  Echter het filmpje is ook te vinden onder de titel “The Netherlands welcomes Trump in his own words” – eveneens op youtube dus. Deze versie – met Engelse ondertiteling – is al 16 miljoen keer bekeken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.