Sybrand Buma: ‘RTL 4 kon niet anders’

CDA-leider Sybrand Buma vindt dat RTL 4 niet anders kon dan óók GroenLinks-leider Jesse Klaver uitnodigen voor het Premiersdebat. Dat zegt hij in een reactie op Facebook. RTL 4 heeft het Premiersdebat zondag eigenhandig om zeep geholpen door niet vier maar vijf kandidaten uit te nodigen. De PVV en VVD hadden RTL 4 al gewaarschuwd dan niet te komen, omdat het debat dan te veel zou gaan lijken op het Carrédebat van een week later. De partijen hebben dan ook afgezegd.

RTL 4 vond het kennelijk belangrijker om Jesse Klaver, die nooit premier van Nederland zal worden, uit te nodigen, dan zijn kijkers te informeren met een groot verkiezingsdebat waar Geert Wilders en Mark Rutte, wél serieuze premierskandidaten, aan meedoen.

Het verweer van RTL 4 is dat de zender niet anders kon: de deelname van PVV en VVD stond buiten kijf, maar de nummers drie tot en met vijf (CDA, D66 en GroenLinks) liggen zo dichtbij elkaar in de peilingen, dat kiezen tussen hen het democratische proces ‘op een onjuiste manier zou beïnvloeden’, aldus de zender.

Buma is het helemaal met RTL eens. “RTL voegde een vijfde partij toe, GroenLinks. Met de huidige peilingen was een debat met vier onheus naar nummer vijf. Ik accepteer dat. Het is een faire beslissing. En dat weten VVD en PVV. RTL kon niet anders.

Er blijft maar een conclusie over, aldus Buma. “Geert Wilders en Mark Rutte gaan, drie weken voor beslissende nationale verkiezingen, liever niet dan wel in debat op TV. 2017 lijkt nu al de campagne te worden van de niet-debatten. Deze campagne wordt op die manier geen vertoning.

Wilders en Rutte kiezen hier bewust voor, meent Buma. “Achter de schermen zal er heel wat afgebeld zijn tussen VVD en PVV: wat doe jij, gaan we mee doen, of zullen we beide afhaken? Het toont het cynisme van deze campagne: voor de schermen doen of je elkaars grootste tegenstander bent, maar achter de schermen als twee vrienden die nauwelijks woorden nodig hebben de kluit belazeren. Want dat is wat hier gebeurt.”

Buma is vooral teleurgesteld in Rutte. “Van Geert Wilders weten we allemaal dat hij het debat niet aangaat. Hij laat zich liever alleen interviewen in een 1 op 1 show zodat hij het debat kan ontlopen. Kan hij geen vervelende vragen krijgen. Maar Mark Rutte, de man die de afgelopen jaren premier was: altijd grote woorden over verantwoording, debat en democratie. Over moeilijke keuzes en verantwoording afleggen. En dan duiken als het er op aan komt. Ik heb er geen goed woord voor over. Ik vind dat je dan een sneu figuur slaat.”

Dit is minachting voor de Nederlandse kiezer. Een trukendoos, dat is de campagne geworden.”

Foto: WNL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen