‘RTL 4 gaat Premiersdebat maandag afblazen’

RTL 4 gaat maandag bekendmaken dat het Premiersdebat op 26 februari niet doorgaat, verwacht NRC Handelsblad. “Verschillende partijen rekenen ze er serieus mee dat de redactie het Premiersdebat afblaast“, is vandaag te lezen in de krant. RTL 4 zou maandag bekendmaken wie er meedoen aan het debat en dat is dit keer spannender dan ooit. Eigenlijk zou de zender de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de peilingen uitnodigen, maar kwam daar recentelijk op terug.

Als het verschil met de nummer vijf, of zelfs die met de nummer zes of zeven, te klein is, dan worden er méér dan vier kandidaten uitgenodigd, maakte RTL bekend. En dat zien VVD en PVV niet zitten: die hebben besloten het debat te boycotten als RTL dat doet.

Mocht het verschil met de partijen buiten de top vier maandag inderdaad te klein blijken, dan zit RTL met een lastig probleem. Als RTL woord houdt, dan stappen VVD en PVV op. “RTL zit dus met een hopeloos ingewikkelde puzzel“, aldus de krant.

Op basis van de meest recente Peilingwijzer zou RTL 4 GroenLinks moeten uitnodigen als vijfde partij. De kans dat de Peilingwijzer, waar RTL 4 zich op baseert, maandag alsnog een significant verschil aangeeft tussen GroenLinks, D66 en CDA is volgens de Peilingwijzer zelf niet groot.

Het wordt spannend, aldus NRC. “Bij RTL willen ze weinig kwijt over wat ze maandag doen – zelfs het tijdstip van bekendmaking houden ze geheim. Maar verschillende partijen rekenen ze er serieus mee dat de redactie het premiersdebat afblaast.

Volgens de krant zou géén debat gunstig zijn voor Geert Wilders en Mark Rutte, maar zuur zijn voor Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66), die vijf jaar geleden niet groot genoeg waren voor het Premiersdebat.

Bij de PvdA zullen ze een zucht van verlichting slaken. De kans dat lijsttrekker Lodewijk Asscher op 26 februari nog mag aanschuiven is uitermate klein, geven ze daar toe. Géén premiersdebat is toch weer één kans minder om irrelevant te worden in de campagne.

Het NRC-artikel RTL zit klem: wel/geen premiersdebat kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen