VPRO-collega’s keken neer op Teun van de Keuken

Toen KRO-NCRV-gezicht Teun van de Keuken nog bij de VPRO werkte, waren er collega’s die op zijn televisiewerk neerkeken. Dat vertelt de tv-maker in Het Parool. Van de Keuken maakte voor de VPRO onder meer de serie De Slag Om Nederland, waarin hij misstanden in het bestuur in Nederland aan de kaak stelde. “In De slag om Nederland zat een zeker engagement. De omroepleiding vond het prachtig, maar sommige, vooral wat oudere programmamakers bij de VPRO keken erop neer.

Die collega’s vonden het veel te volks. “Die wilden liever van die mooi-geserreerde, enigszins beschouwende documentaires. Maar als je jezelf ergens ingooide… we werden beschuldigd van populisme!

Dat hij nu bij KRO-NCRV werkt, is voor sommige mensen ook not done, weet Van de Keuken. “Toen ik nog programma’s voor de VPRO maakte, zat ik in het goede kamp. Nu ik De monitor maak voor KRO-NCRV haalt een bepaald slag mensen daar zijn neus voor op. Ik vind dat dan juist leuk.

Dat VPRO-keurslijf van de goede smaak en de juiste mening vindt Van de Keuken soms ‘knellend’, geeft hij aan. “Ik heb me daar altijd tegen verzet, dat mensen denken: hij komt uit een bepaald milieu, werkt voor de VPRO en schrijft voor de Volkskrant – dat is er ook weer zo een.”

Juist daarom vindt hij het leuk nu voor KRO-NCRV te werken. “Om programma’s te maken voor en over dezelfde mensen met wie ik op de lagere school heb gezeten.”

Het Parool-interview met Teun van de Keuken kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen