Marc vindt RTL Boulevard eenzijdig over Donald Trump

Marc van der Linden vindt dat zijn eigen RTL Boulevard net als veel andere media eenzijdig bericht over de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Dat zei hij maandag in de RTL 4-show. Trump en de protesten tegen hem uit Hollywood waren het openingsitem. “Hij had al geen beste reputatie, maar een week na zijn aantreden heeft Donald Trump het bij de meeste mensen al compleet verbruid“, zei de voice-over. “Het is duidelijk: Trump heeft een grens overschreden.

Daarna volgde een compilatie van hysterische Hollywood-acteurs die zich uitspraken tegen de zogenoemde ‘muslim ban’ die Trump heeft ingevoerd. Van gewone mensen krijgen die sterren vaak het verwijt dat het vanuit hun ivoren torens makkelijk praten is. En dat begrijpt Van der Linden wel een beetje. “Ik vind dit bijna een soort van massahysterie worden, waar ik nog minder gelukkig van word.”

Het ligt er volgens Van der Linden iets te veel bovenop. “Trumps acties juich ik absoluut niet toe, maar als je hier ziet hoe mensen hun platform gebruiken… Er worden beeldjes uitgereikt omdat je film het goed gedaan heeft en dan wordt er alleen over Trump gesproken. De wijze waarop dat gebeurt en waarop er sprake is van een bepaalde selectieve verontwaardiging ergert me.”

Men praat elkaar een beetje na, meent hij. “Ter vergelijking: in 2011 heeft Obama besloten mensen uit Irak zes maanden lang geen enkele toegang te geven tot de Verenigde Staten. Niemand maakte zich daar druk om. Nu gebeurt het op een grotere schaal en de hele wereld staat in brand.”

Van der Linden mist in de media het geluid van mensen die het wél met Trump eens zijn. “We hebben een gekozen president die een aantal beloften heeft gedaan, die hij waarmaakt. Ik heb het idee dat heel veel Amerikanen het wel een goed plan vinden, maar niet de mensen die we nu de hele tijd op televisie zien.”

Hij sprak ook zijn eigen RTL Boulevard aan. “Ook wij kiezen er voor om bijvoorbeeld de toespraak van Denzel Washington, die het andere geluid liet horen, niet uit te zenden. We kiezen er heel erg voor om dit beeld te laten zien in de media. We vergeten ook wel eens dat als je in Yemen woont, je ook bijna geen visum voor Nederland kan krijgen.

De sterren wekken juist ergernis op met hun Trump-kritiek, meent Van der Linden. “Trump is de president van Amerika en hij zal waarschijnlijk alleen maar extra gemotiveerd worden van al die Hollywoodmensen die op de rode loper naar hem uithalen.”

Ook Robert Jensen, die Trump al langere tijd steunt, was niet negatief over Trumps ‘muslim ban’. “Trump heeft hier duizend keer in zijn speeches over gesproken. Hij wilde zo’n ban, heeft het nu uitgevoerd. 63 miljoen mensen hebben bewust op hem gestemd en zijn daar blij mee. Ik heb zo veel van die gasten gesproken en die zeggen eigenlijk: ‘Hartstikke goed die ban, maar waarom staan Pakistan en Saoedie-Arabië er niet op?’”

Waarom horen we die 63 miljoen mensen dan niet? “Je hoort ze niet, want ze wonen meer in de binnenlanden van Amerika.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen