Tv-ster Sylvana Simons verlaat politieke partij Denk

Tv-ster Sylvana Simons, bekend van TV Makelaar, verlaat de politieke partij Denk. Ze begint haar eigen partij. Dat maakt ze vandaag bekend op de voorpagina van de Volkskrant. Simons verrast vriend, vijand én Denk met deze beslissing. Ze heeft de partij niet ingelicht. “Ik had het gedaan als ik het gevoel had dat ik dat veilig kon doen. Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan.”

Ze vertrekt samen met Denks campagneleider Ian van der Kooye. Ze wilden graag hun eigen moment kiezen om hun vertrek aan te kondigen. “Denk is een van de meest gewiekste partijen van Nederland als het gaat om framen. Dat heb ik van dichtbij gezien. Ik kan er niet op vertrouwen dat ze bij mij anders zouden handelen. Door zelf naar buiten te komen met mijn verhaal houd ik de regie over de communicatie in eigen handen.”

De tv-diva meldde zich maandag al ziek toen ze samen met de Denk-heren was uitgenodigd in een politieke special van EenVandaag. Nu laat ze hen voorgoed in de steek. “Denk appelleert aan boosheid en gedijt bij polarisatie, maar biedt geen lonkend perspectief en toont geen leiderschap.”

Gevraagd naar de directe aanleiding van haar vertrek, zegt ze: “Het doorslaggevende moment om de partij te verlaten, kwam enkele weken geleden, na de commotie en media-aandacht rondom het lynchfilmpje en de beveiliging die daarop volgde. Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde.”

Je moet je voorstellen dat ik ’s middags een gesprek had met NCTV waarin een aantal maatregelen werd toegezegd. Maar bij Denk leek men vooral erg blij dat ze dat nieuws konden melden, terwijl die maatregelen nog niet eens in werking waren getreden. Voordat ik goed en wel besefte wat er gebeurde, belegden ze een persconferentie. In onze groepsapp reageerden ze ’s avonds jubelend op de media-aandacht die de persconferentie genereerde. Maar Tunahan Kuzu heeft mij tot op de dag van vandaag niet gebeld en gevraagd hoe het met me gaat. Ook geen appje, nee.

Toen ik de volgende dag wakker werd en hier thuis alleen op de bank zat en geen kant op kon, dacht ik: is dit het wel allemaal waard? Ja, zei ik tegen mezelf, het is het waard om beschimpt en bedreigd te worden als dat nodig is om mijn idealen na te streven – maar alleen als ik die idealen voor honderd procent vertegenwoordigd zie bij Denk. En dat is niet het geval.

Haar nieuwe partij heet Artikel 1, genoemd naar het eerste artikel in de Grondwet. Het grote verschil is dat Artikel 1 wél tolerant is ten opzichte van vrouwen en homo’s, stelt ze. “Ik geloof niet dat Denk anti-homo is, maar Denk houdt wel rekening met een conservatief deel van zijn achterban. Ik kan dat niet voor mezelf verantwoorden.

Simons wel met haar nieuwe partij Artikel 1 ook witte mensen aanspreken. Denk is met het vertrek van Simons weer een moslimpartij geworden.

Het grote interview met Simons in de Volkskrant kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen