Gaat RTL 4 te ver met WE-verhaallijn in GTST?

De RTL 4-soapserie Goede Tijden Slechte Tijden heeft een hele verhaallijn speciaal ontwikkeld voor sponsor WE Fashion: personage Nina ontwerpt een collectie voor de modeketen, die nu écht in de winkel ligt. Het is nog nooit in Nederland vertoond en dat wekte de interesse van de Volkskrant: kan dit wel? De krant pakt vandaag groot uit met een verhaal hierover. Ze heeft mediawaakhond Commissariaat voor de Media wakker geschud en die komt nu in actie.

Het lijkt erop dat RTL 4 onze Mediawet overtreedt. “Productplaatsing is zodanig vormgegeven dat het publiek niet rechtstreeks door middel van specifieke aanprijzingen wordt aangespoord tot het kopen of huren van producten of afname van diensten“, staat daarin. En: “Het betrokken product mag geen overmatige aandacht krijgen.

RTL hoeft zich echter helemaal niet aan onze Mediawet te houden, omdat de zendergroep uitzendt vanuit Luxemburg. En daarom heeft het Commissariaat contact opgenomen met de Luxemburgers. “Het Commissariaat doet dit onder meer ter bescherming van de kijker tegen commerciële beïnvloeding en in het belang van het creëren van een gelijk speelveld voor alle omroepen“, aldus de mediawaakhond, die daarmee wil zeggen dat ongelijke behandeling niet eerlijk is voor onder andere SBS.

Het is aan de Luxemburgse toezichthouder om de vraag te beantwoorden of het programma van RTL in overeenstemming is met de Luxemburgse wettelijke bepalingen over productplaatsing en sluikreclame.

Volgens critici zal het Luxemburg echter een worst zijn wat RTL precies uitspookt in Nederland. Wellicht is het een beter idee dat ook SBS ruim baan krijgt om dit soort commerciële activiteiten te ontplooien.

Uiteindelijk beslist de kijker of ze dit wel of niet slikken, stelt hoogleraar informatierecht Nico van Eijk. “Wat dat betreft reguleert de markt zichzelf. Als de kijkcijfers teruglopen, houdt het vanzelf op. Óf de formule wordt dan aangepast, óf het programma verdwijnt.

Het lange Volkskrant-artikel Goede Tijden voor de modeketen kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: GTST-personage gaat ontwerpen voor WE Fashion (13 oktober)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen