‘NPO-sterren moeten verplicht politiek kleur bekennen’

Thierry Baudet, voorman van de nieuwe politieke partij Forum voor Democratie, heeft een tienpuntenplan voor de NPO gepresenteerd. Daarin pleit hij onder meer voor meer transparantie. Dat is te lezen in een persbericht. De eerste twee punten in dit plan gaan over de politieke voorkeur van omroepbestuurders als Frans Klein en Shula Rijxman en die van presentatoren als Jeroen Pauw en Mariëlle Tweebeeke. Zij moeten van Baudet worden verplicht om politiek kleur bekennen.

Alle bestuursleden van de publieke omroep, alle presentatoren van opinieprogramma’s en alle netmanagers moeten van Baudet ‘per direct openbaar maken of ze lid zijn (geweest) van een politieke partij en zo ja van welke partij(en) en gedurende welke periode(s)’.

Baudet heeft weinig vertrouwen in een objectieve verslaggeving van de NPO in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Hij wil daarom dat er per direct een onafhankelijke en partijloze toezichthouder wordt opgenomen in de Raad van Bestuur van de NPO.

Die toezichthouder heeft ‘als exclusieve verantwoordelijkheid om er op toe te zien dat er een evenwichtig en gebalanceerde coverage van de verkiezingscampagne plaatsvindt tot 15 maart 2017 waarbij alle partijen aan bod komen (ook nieuwkomers) en er geen bevoordeling van bepaalde partijen of agendapunten plaatsvindt’.

Verder pleit Baudet voor een reclameloze NPO, een NPO die niet meebiedt op sportrechten en een NPO met twee tv-zenders.

Ook wil hij dat na elk programma een verantwoording komt te staan over het budget, zoals ‘Dit programma heeft u € …. belastinggeld gekost.’

Het hele tienpuntenplan van Baudet kunt u lezen op de website van zijn partij.

Foto: VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen