Wegmisbruikers-boegbeeld haalt keihard uit naar VVD

Koos Spee, de man die de achtervolgingen in Wegmisbruikers continu onderbreekt met gortdroge uitleg over randzaken als de maximale afmetingen van aanhangers en caravans, is zeer kritisch over het beleid van Melanie Schultz, de VVD-minister van Infrastructuur. Dat heeft hij laten weten in de uitzending op SBS 6. Spee vindt het ongelooflijk dat Schultz trots is op het feit dat mensen steeds vaker 130 mogen rijden, terwijl er steeds meer verkeersdoden vallen.

Op de wegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden is het aantal verkeersdoden in 2015 verdrievoudigd van 10 naar 32. Of dat aanleiding zal zijn om weer te stoppen met 130 kilometer per uur? “Dat verwacht ik zeker niet“, aldus Spee.

Zolang dit kabinet er zit in elk geval niet, want de VVD beschouwt het als haar belangrijkste wapenfeit van de afgelopen regeerperiode dat ze de snelheid hebben opgehoogd naar 130 kilometer per uur.”

Spee neemt het minister Schultz kwalijk. “Ik weet dat minister Schultz zelfs een groot bord van 130 kilometer op haar kamer heeft staan. Als ik haar was zou ik gezien het aantal slachtoffers dat is toegenomen op die wegvakken maar gauw het bord weer weghalen.”

Ook op andere wegen vielen er vorig jaar meer doden. Dat komt volgens Spee omdat er te weinig gehandhaafd wordt. Hij pleit voor strengere handhaving. “Dat zal zeker de veiligheid bevorderen.

Maar Spee heeft nog meer ideeën om de veiligheid te bevorderen: elke vijf jaar moet de automobilist van hem maar wat cursusjes en rijlessen gaan aanschaffen om helemaal up-to-date te blijven.

Ik denk dat het goed zou zijn als iedereen eens in de vijf jaar een goede medische keuring krijgt, een paar herhaalingslesjes volgt en een uurtje praktijk rijdt met een goede instructeur. Ik noem dat de apk voor de automobilist. Als dat gebeurt, denk ik dat het de veiligheid ten goede komt“, aldus Spee (70).

Volgens Veilig Verkeer Nederland komt de stijging van het aantal verkeersdoden vooral omdat ouderen langer blijven deelnemen aan het verkeer.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen