Paul de Leeuw verbijsterd: hele publiek vóór Zwarte Piet

Geplaatst op Mon 31 Oct 2016 om 11:14

De kloof tussen de BN’ers en de media aan de ene kant en het gewone volk aan de andere kant werd zaterdagavond pijnlijk duidelijk in Pauls Puber Kookshow. Dat was te zien in de uitzending op NPO 3. De Leeuw confronteerde zijn publiek vol witte kinderen met het besluit van RTL om te stoppen met Zwarte Piet. Hij vroeg kinderen die vóór Zwarte Piet zijn een groen bordje op te steken en kinderen die tégen zijn een rode. Tot De Leeuws verbijstering staken vrijwel álle kinderen een groen bordje op.

De presentator was zichtbaar geschrokken van dit rechtse geluid in zijn VARA-studio. “Massaal, massaal groen, ongelooflijk. Ik zie maar een enkele rode“, zei hij.

De Leeuw vindt kennelijk dat iedereen die het niet met hem eens is, het gewoon niet snapt. “Ik dacht dat jullie er iets anders over nadachten. Dus niemand begrijpt dat het aangepast kan of moet worden?

Even later kwam zijn studiogast Paulien Cornelisse terug op deze ‘poll’ in de studio. Volgens haar snapten de kinderen niet zo goed wat De Leeuw bedoelde te vragen.

Cornelisse: “Volgens mij stelde je die vraag verkeerd! Je had moeten zeggen: ‘Vind je dat Zwarte Piet wel een beetje van kleur mag veranderen? Wie is het daarmee eens?’

De Leeuw besloot haar advies op te volgen en zijn jonge publiek díe vraag te stellen. De kinderen waren echter helder: ze staken massaal een rood bordje omhoog. Van hen mag Zwarte Piet niet van kleur veranderen.

O, sorry hoor. Ha ha ha. Ik zie een klein hoekje rood daar. Die hebben vast linkse ouders“, grapte Cornelisse.

De Leeuw denkt dat zijn publiek nog wel tot inkeer komt. “Ik wil toch zeggen dat ik blij ben dat die verandering plaatsvindt. Over tien jaar zijn jullie er ook blij mee.”

Foto: VARA
96 Reacties op “Paul de Leeuw verbijsterd: hele publiek vóór Zwarte Piet”


 1. Joop55

  Beter dan een Dikke Biljardbal Piet.

 2. ANONYMOUS

  De Leeuw is net zo dom als hij er uit ziet.

 3. Roel

  BN’ers en hun morele superioriteit…

 4. Bart Wijnen

  Waarom is een voorkeur voor Zwarte Piet een rechts geluid? Zeker in een groep kinderen, lijkt mij ‘links’ of ‘rechts’ niet relevant. Die vinden zichzelf niet links of rechts, maar geven gewoon antwoord op een vraag.

  Laten we de vraag dan maar eens anders stellen, dan krijgen we vast een antwoord dat we wel willen horen…

  Misschien was het publiek wel niet helemaal representatief voor de Nederlandse samenleving. Zou goed kunnen, zo te zien. Zoals we allen weten is de verhouding tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet heel verschillend in de grote steden en daarbuiten.

 5. ...

  Hahaha, deze kinderen verdienen allemaal een hele grote chocoladeletter. Geweldig!

 6. Ad

  Dus als je voor de echte zwarte piet bent, ben je rechts. Vreemde conclusie.

 7. Joop55

  @Ad
  Vind ik ook, GL,PvdA,SP en DENK zijn tegen deze kindervriend, gek hè dat je an rechts ben net zoals ik.

 8. Anonymous

  @Bart Wijnen

  In Pauls Kookshow zitten vooral veel scholen. Eén meisje in deze aflevering zei uit Haarlem te komen, wat de kans heel groot maakt dat haar hele klas daarvandaan komt. Het gehele deel om haar heen koos voor Zwarte Piet.

 9. Anonymous

  Allemaal T0kkie kinderen.

 10. Schuldige witte man

  Die bolle over het paard getilde nicht wil Sint helemaal weg hebben.

 11. Joop55

  @Anonymous
  Nee die zitten bij Geert Wilders. Waarvan ik ook hop dat hij eens veroordeeld wordt voor zijn grove racisme en vuilspuiterij op de medemens.

 12. Anonymous

  Het feit dat Geert Wilders zo extreem pro Piet is geeft al aan dat het fout is.

 13. west

  bn ers lullen gwoon naar hun eigen straatje, om in het nieuws te komen
  ze menen er geen zak van, al die bners zijn ook jong geweest
  hebben gewoon sinterklaasfeest gevierd al die jaren , en sinds de discussie zijn ze allemaal antie zwarte piet . Geloof er ook niets van!
  RTL moet gewoon het besluit terugdraaien
  zwarte piet moet zwart blijven!

 14. Anonymous

  Een pubershow met een gemiddelde leeftijd van kijkers van 40plus en dan de Gouden Stuiver krijgen . Ja, dan sta je sowieso los van de realiteit als NPO . Die kinderen kunnen blijkbaar wel relativeren en de importantie van kinderfeest in het juiste kader plaatsen . Begrijp het wel dat schuldgevoel van Paul :zijn kinderen zijn op legale wijze verkregen ,maar dat homo”s indertijd alleen zwarte kinderen mochten adopteren is natuurlijk wel racisme.

 15. Boutje van Genderen

  Het probleem speelt al sinds de 60-er jaren. Rode VARA wil haar wil opleggen. Gelukkig zijn kinderen niet meer zo volgzaam als vroeger. Mede door de VARA-Links beleid een eigen stem.
  Dat werkt nu tegen ze.

  Links en D66 hebben in alle opzichten vreselijk gefaald. Ik zie de toekomst zonnig tegemoet met deze nieuwe (aankomende generatie)

 16. Anonymous

  Jaren VVD en CDA in de regering… en dan hebben de andere partijen gefaald?

  Jij bent echt delusional.

 17. Anonymous

  Dus als je voor Zwarte Piet bent ben je rechts en ben tegen Zwarte Piet dan ben je links? Zou wordt er dus beargumenteerd door de bn’rs op tv en daardoor is deze discussie helemaal uit de hand gelopen. Nu moet Paul de Leeuw over de rug van een publiek vol kinderen nog even zijn gelijk halen en doordrammen. Ik ben normaal gesproken echt liefhebber van de programma’s van Paul maar dit slaat echt helemaal nergens op. Dan nog afsluiten met over 10 jaar denken jullie er anders over. Oh ja? Waarom? Omdat jij dat zegt Paul de Leeuw? Zwarte Piet is niet racistisch en wordt ook niet zo bedoeld. Hij hoort bij een traditioneel Nederlands en belgische kinderfeest en het over grote deel van Nederland wil niet dat hij van kleur veranderd. Deze discussie is ooit gestart door Quincy Dario met aan zijn zijde Anusha Nesume met in het kielzog Sylvana Simons en gaat helemaal niet om het kinderfeest maar om excuses en schadevergoeding over de rol die o.a. Nederland tijdens de slavernij heeft gespeeld. Dit deden zij al jaren maar ze werden niet gehoord. Toen hebben ze gekozen om het over de rug van Zwarte Piet en dit kinderfeest te doen. Ze wisten bij deze aanpak dat er wel reactie zou komen, dat het ophef zou veroorzaken en dat ze wel gehoord zouden worden. Jij en velen van je collega bn’rs zijn er in gestonken. Bij een aanpassing van Zwarte Piet naar een andere kleur of roetvegen zal de discussie niet stoppen. Sterker nog dan begint ie pas. Het gaat namelijk niet om die Zwarte Piet. Door deze aanpak en en door de bemoeienis van bn’rs is wat racisme en discriminatie het tegenovergestelde bereikt. Het heeft juist meer racisme en discriminatie veroorzaakt. En het is nog lang niet klaar. Paul de Leeuw en collega bn’rs maar ook tegenstanders van Zwarte Piet stop met het wegzetten als rascist/of rechts van voorstanders van Zwarte Piet. Als dat over Zwarte Piet rustig ter discussie was gebracht dan was het karakter net als in het verleden van zelf wel veranderd. En over de slavernij. Zorg dat er meer over verteld word in programma’s, film, series en op scholen maar Nederland gaat er nooit excuses voor geven of schadevergoeding voor betalen. Accepteer dat!

 18. MiaCl

  Ik ben links , en voor zzzzwarte Piet.

 19. Anonymous

  Nederland dankt zijn rijkdom aan mensenhandel.

 20. Jaap Kooiman

  Verschrikkelijk, dat De Leeuw zich zo laat kennen…

 21. Anonymous

  Er daar gaat het anti-pietkamp met hun “we hebben het aan kinderen gevraagd en zij willen verandering”.

 22. witte mens (hoi Sylvana!)

  Zwarte piet rules! 🌑

 23. Boudewijn

  Om dit over de rug van kleine kindertjes uit te vechten is een schande.

  Net als vroeger, hadden ook goede dingen, moet Sylvana en cs op de brandstapel. Uitroeien die hap.

 24. Al Mïjn Reactïes Worden Vastgehouden enz...

  De z.g. Kinderen van de Leeuw spelen het hele jaar voor Zwarte Piet.

 25. Meneer Kaktus

  Hoe kan ik Djelissa uitleggen waarom Zwarte Piet zwart is?

 26. Joep

  Wat een gezeur. Zwarte Piet of niet. Zwarte Piet hoort er gewoon bij. Klaar.

 27. Anonymous

  @11.44 Dat is deels zo maar daar kunnen wij in deze tijd toch niet aan doen? Het heeft ook helemaal niets met Zwarte Piet te maken. Die was slechts het middel om ophef te veroorzaken. Nou en dat is gelukt. Quincy, Sylvana, Anusha gesteund door een groep domme bn’rs hebben er voor gezorgd dat er juist weer meer racisme is en meer gediscrimineerd word.

 28. Anonymous

  Dus als je links bent dan kun je niet voor Zwarte Piet zijn?

 29. Anonymous

  @Joep Leg dat maar eens aan RTL en de bn’rtjes uit.

 30. Muilpeer

  @Joop55: Ga is een tijdje wonen in de Schildersbuurt, Kanaaleiland of Overvecht, De Bijlmer en doe alsof je een nicht bent of een Jood, dat wordt lachu…fijne dag Joop55!

 31. pepe

  Paul die altijd bij Sint op schoot zat wil nu aanpassen omdat hij donkere kinderen heeft

  vinden we dat hypocriet

  ja wel een beetje

 32. Bonofreddiemercuryjonbonjovi

  Dit geeft aan dat zelfs kinderen soms nog slimmer zijn dan volwassenen…

 33. Hannie

  @Anonymous
  maandag 31 oktober 2016 om 11:31

  Wilders is ook extreem pro-betere verzorging in tehuizen. Meer handen aan het bed. Dat is volgens jouw gedachtengang dan ook fout.

 34. Roger

  Kinderen vinden Sinterklaas gewoon leuk, omdat het een feest is waarbij ze volop aandacht, een of meer cadeautje(s) en pepernoten van Piet krijgen, niet omdat Piet Zwart is. Ze voelen de bui al hangen als ZwartePiet gaat veranderen. Paul had moeten uitleggen dat ze nog evenveel cadeautjes krijgen.

 35. Mieke

  Hoezo een mening opdringen… we leven in een democratie , toch???

 36. Rick

  @pepe

  Wat er bij De Leeuw gebeurd is, is waarschijnlijk dit: hij heeft Zwarte Piet nooit als een probleem gezien omdat hij – zoals zovelen – zelf geen racistische bijbedoelingen heeft bij deze figuur. Toen de discussie oplaaide heeft hij zijn twee gekleurde zoons gevraagd wat zij ervan vonden en zij antwoordden dat ze in december geregeld pijnlijke reacties naar hun hoofd krijgen zoals die van 12.09 uur hierboven. Sindsdien is hij voor verandering.

  Dit is maar giswerk mijnerzijds, maar ik acht de kans zéér groot dat ik op de juiste weg zit.

  (Het volgende zou overbodig moeten zijn, maar helaas ontstaat er een onzinnige discussie als ik niet meld dat ik zelf pro-Zwarte Piet ben. Dus bij dezen. Pro-Piet, maar ik kan me voorstellen dat áls je hoort dat je kinderen keer op keer gekwetst worden, je er anders over gaat denken.)

 37. HK

  Zwarte Piet moet blijven zwarte Piet moet blijven zwarte Piet moet blijven zwarte Piet moet blijven zwarte Piet moet blijven

 38. Salmonella

  Haha, heerlijk! Die bn’ers leven gewoon in hun eigen wereldje!

  Hij is bovendien ongelooflijk hypocriet. Hij en anderen geven toe dat ze een paar jaar geleden zelf nog geen problemen hadden met Zwarte Piet. Denken ze nu echt dat met de aggressieve campagne die de tegenstanders de afgelopen twee jaar gevoerd hebben iedereen al geindoctrineerd is?

 39. Salmonella

  @Roger

  Doe niet zo achterlijk. Dit waren geen kleine kinderen, ze waren oud genoeg om te begrijpen dat het aantal cadeautjes hier niks mee te maken heeft.

 40. maria

  Was wel een hilarisch gebeuren.kun je nagaan hoe die politiek correcte bn´ers ver van het pleps afstaan.Denk echt dat de meeste Nederlanders het helemaal niet zo erg vinden als de kleur verandert .Het punt is dat de meeste het nooit als verkeerd hebben gezien en nu voor racisten worden versleten en dan goot men de bekende kont tegen de krib.Trouwens als men in het archief van Paul de leeuw gaat kijken met heel foute opmerkingen dan heeft Sylvana daar nog een dagtaak aan met schrijven

 41. HK

  Die sylvana is niet helemaal lekker hoor
  Allemaal leuk en aardig maar om je als zwarte BNer nou zo te profileren dat alleen de donkere mensen goed zijn en alle Nederlanders dom en het dus schijnbaar jaren niet begrepen hebben dan zit er toch iets niet goed in je hoofd
  De felheid waarmee zij dit debat steeds opent is niet normaal.
  Ik snap dan ook heel goed dat er heel veel mensen tegen Sylvana zijn

 42. Ugh

  Hij snapt niet dat het agressieve liegen, rellen, dreigen, het opgeheven vingertje en het opleggen van de eigen wil een tegenovergesteld effect hebben gehad.

 43. Roger

  Vraag anders even aan Zwarte Piet hoeveel hij de afgelopen jaren betaald heeft gekregen van Sinterklaas. Over “knechten” gesproken.

 44. Zwarte Piet

  Roger, klets niet zo dom, opruier.

 45. Roger

  @Zwarte Piet ik begrijp uw frustratie nu u niet meer welkom bent in dit land. Ik had het over het minimumloon meneer. Een knecht is in loondienst, een slaaf niet. Ik vermoed dat Sinterklaas u nooit heeft betaald voor uw werkzaamheden.

 46. DOEI

  Wat een racisten hier. Weg met Zwarte Piet. Lang leve de schoorsteen piet. Alle verstandige mensen zijn tegen Zwarte Piet. Alle domme mensen zijn voor.

 47. Zwarte Piet

  Knechten rule! Als u dat maar weet, opruier.

 48. Roger

  @Zwarte Piet gelukkig maar dan is dat opgehelderd. En dat de Sint ook maar belasting moge hebben afgedragen of heeft de Sint soms ook een dealtje weten te sluiten met de fiscus?

 49. Anonymous

  @DОEI

  Pleur eens gauw een eind op jij, ter¡nghond. Ik heb geregeld op jou gereageerd met verschillende argumenten en je weigert om te reageren. Ga dan maar gewoon dood i.p.v. hier doelbewust te komen stoken.

 50. Anonymous

  Is overigens ook overduidelijk een trol. We zijn allemaal racisten en dom, en iedereen die tegen is, is verstandig.

 51. yeahhright

  Paul de Leeuw ( toen ie nog wél leuk was ) als zwarte Piet >> https://www.youtube.com/watch?v=xhyxaSn95to

 52. Anonymous

  Voor Zwarte Piet zijn staat nu dus al gelijk als het “rechtse geluid”.

  Dit is de mening van een groep eerlijke mensen die nog niet volledig ten prooi zijn gevallen aan het politiek correcte denken. Heerlijk om te zien dat het nog bestaat.

 53. Walter

  HAHAHA, Kids rules!

 54. Klaas Vaak

  Als je het verschil niet ziet tussen een neger en een zwarte piet ben je gewoon een racist, of lijken “die zwarten” toch allemaal op elkaar? Gelukkig laten die kinderen zich geen zand in de ogen strooien. ;)

 55. Phokas

  Misschien moeten we een crowdfund starten om de anti zwarte piet lobby een flinke zak geld te geven. Daar doen ze het uiteindelijk om. Je hoort ze nooit protesteren tegen racisme en discriminatie in de Islam of vragen om een slavernij vergoeding bij de zwarte stammen die hun buren vingen en aan westerse bedrijven verkochten. Verder waren afrikanen zelf slavenhouders op grotere schaal dan het westen om nog maar niet over china of de islamitische wereld te beginnen waar in veel landen de slavernij pas werd afgeschaft in de jaren zestig en zeventig. Maarja daar valt niets te halen. Oh en we gaan ook nog een wk houden in qatar, gebouwd door slaven en racisme. Waarom hoor ik Sylvana of Quinsy hier nooit over. Sylvana ontkent zelfs het racisme en de genocide tegen armeniers omdat dit ff niet lekker uit komt in verband met haar ak collegas.

 56. magere marc

  Nee, paul, als je op dezelfde voet verdergaat hebben deze kinderen over 10 jaar een hele grote hekel aan je.

 57. Kaaskijker

  Altijd links gestemd en sta pal voor Zwarte Piet! Daaaag progressief elitair Amsterdam!

 58. mark

  Het is al erg dat de Leeuw zelf kinderen heeft, nou ja min of meer gekocht.

 59. Mоkum

  Ik ben Amsterdammer, links en word kotsmisselijk van die liegende anti-Pieten.

 60. Teunis

  Jammer dat Paul eigenlijk al over de datum is,

 61. Gonzo

  Gezeur over links en rechts denken, wat een onzin is dat toch, 2016 mensen.
  Hou er maar een referendum over en dan ook de meerderheid respecteren of durft die anti pietenclub dat niet….?

 62. Paul

  Je wil als politiek-culturele opleggen in samenwerking met een suprematistische actiegroep aan de grote meerderheid van het volk is niet links, maar extreem-rechts Vara. Haal die A van arbeiders alsjeblief uit jullie naam.

 63. Jurgen020

  Grappig dat de kinder-ombudsman zich er enkele weken geleden ook mee bemoeide en zich negatief uitliet over zwarte piet … zij sprak zogenaamd namens alle kinderen die ook vonden dat zwarte piet moest worden aangepast. Letterlijk zei ze: “Alle jongeren met wie is gesproken vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast moet worden als er kinderen en jongeren zijn die zich door zijn huidige uiterlijk gediscrimineerd voelen.”

  Ze valt nu we erg door de mand als in een hele studio vol jongeren vrijwel niemand voor afschaffing van zwarte piet is. Het rapport is volgens mij volledig uit de duim gezogen.

 64. Dries Roelvink

  Iedereen klaagt elkaar aan niemand kan meer ergens tegen, de moppen die ze 20 jaar geleden op de basisschool vertelden zouden je nu in de gevangenis doen belanden, jongentjes moeten als meisjes worden opgevoed en vice versa en islam is vrede. Waar moet het toch heen met deze ziekelijk politiek correcte shit. Als dit nog veel verder gaat ontploft de samenleving. Laten we hopen dat Trump LEpen en Wilders de verkiezingen winnen.

 65. Anonymous

  Fortuyn riep het al: Schaf artikel 1 van de grondwet af! In een vrije moderne samenleving hoort de vrijheid van meningsuiting absoluut te zijn. Dit is het enige dat er weer voor kan zorgen dat mensen weer leren incasseren en debateren en niet moord en brand schreeuwen en aan gaan klagen. Artikel 1 fans en mensen die blij zijn dat wilders voor de rechter staat zijn de ware fascisten.

 66. wirbel

  Kinderen misbruiken voor je eigen politiek correcte doel; bravo De Leeuw! Kan deze man niet van televisie gehouden worden net als andere politiek correcte cultuur-marxistische prietpraat?

 67. ano@niem.nl

  Tja wanneer het angstvallig duidelijk wordt hoe kinderen er zelf over denken dan weet Paul de Leeuw het even niet meer. Ze willen zelfs de kinderen een andere piet opdringen terwijl ze er helemaal niet op zitten te wachten.

  Dat is precies wat RTL ook probeert te doen. Het voor een grote groep even beslissen. Maar de mensen in Nederland pikken dat niet!

 68. Jo

  De echte racisten zijn de salonsocialisten als paul die denken dat mensen met een andere achtergrond nergens tegen kunnen en constant moeten worden beschermd door helden zoals hij. Waarschijnlijk denkt hij nu dat hij de nederlandse mlk is.

 69. twan

  Prachtig zo zie je maar dat kinderen zwarte piet willen.

 70. RuudRdm

  PdL is veel te veel bezig zichzelf aan het woord te laten, en wil dit zelfs bij zijn puberpubliek terug zien. Al moet daarvoor meerdere keren het woord beflap aan te pas komen. Hij zal en moet aandacht.

 71. Mikymikemikemikemiky

  Dan, Paultje de Leeuw, ben ik voor het eerst van mijn leven rechtser dan rechts rechts rechts rechts!!!

 72. Anonymous

  Ja Paul volgende keer je publiek beter screenen.
  Maar hopelijk weet je nu dat niet alles wat jullie in Hilversum roepen
  voor het hele land geldt.
  Zwarte Piet is nooit racistisch geweest , jullie hebben dit ervan gemaakt.
  Kinderen spreken de waarheid.
  De echte racisten zitten in Hilversum en vooral bij de VARA

 73. Anonymous

  Ik ben niet links of rechts maar recht door zee.
  Ik ben voor zwarte Piet en tegen Paul de Leeuw

 74. Petra

  Ik begrijp niet dat er de nadruk op gelegd wordt dat het grootste deel van het publiek uit witte kinderen bestond. Alsof dat de reactie zou verklaren. Ik werk al meer dan 10 jaar op een school waarop meer dan 90% van de kinderen een andere culturele achtergrond heeft. Tijdens een discussie in een klas, was het opvallend dat juist de donkere kinderen in het “voor” kamp zaten. Ook heb ik een donker meisje in de klas gehad dat in de zomer nog de hele stickerdoos afzocht omdat ze een graag sticker met zwarte Piet erop wilde hebben. Natuurlijk klopt het dat donkere mensen wel eens voor zwarte Piet worden uitgemaakt. Net zoals we vuurtorens, brillenjoodjes en dikzakken hebben. Het probleem zit in de persoon die dat roept en de persoon die zich daar iets van aantrekt. Brillen en vuurtorens afschaffen zal niet gaan helpen. Daarnaast als je de rol van zwarte Piet ziet als een slaaf dan zou hij geen enkele kleur mogen hebben. Want ook paarse mensen horen geen slaaf te zijn, toch

 75. Anonymous

  https://www.youtube.com/watch?v=3dX6wJXAteI

 76. Ach

  @Anonymous
  maandag 31 oktober 2016 om 20:34

  Ja die had je al eens geplaatst. En nu? Een onwetend Amerikaans politiek correct vrouwtje staat “geschokt” te grinniken en vertikt het zich te verdiepen alvorens leugens de wereld in te gooien. En kijk haar arrogant doen.

  Zo kan ik in haar land ook wel een paar grinnikfilmpjes maken. De tienerzwangerschapscijfers van NL en de VS naast elkaar leggen en dan grinnikend op straat vragen hoe mensen hun kinderen (niet) voorlichten. Naar een stad gaan waar de meesten met geweer rondlopen en dan grinniken dat de VS het Westerse land is met de meeste onschuldige doden door een kogel. “O ja? Is dit de beste manier om je te verdedigen, ja? Hi hi hi!”

  Arrogantie ten top.

 77. Lara

  Nederland is helemaal niet tegen zwarte piet. Ben ik van overtuigd! Allemaal door linkse media gehyped. Nodig alle mensen die tegen zwarte piet zijn uit om naar het Malieveld in Den Haag te komen en een dag later alle mensen die voor zijn. Wedden dat het op de tweede dag drukker wordt?!

 78. Anonymous

  Regressief links.

 79. Huiskamer

  Hoezo “rechts geluid”?
  Iedereen met een andere mening is polulist is racist.
  Lijkt de DDR wel. “Wij bepalen wel voor jullie hoe je dient te denken”
  Wij zijn het volk !

 80. m

  Heb je die debiel weer met zijn stokpaardje de DDR.

 81. Bert

  Die kinderen hebben kennelijk meer verstandelijke vermogens dan Paul de Leeuw. Zwarte Piet is geen neger en is dat in de hele geschiedenis ook nooit geweest. Misschien moet de Leeuw zich eens gaan inlezen. De geschiedenis van het Sinterklaasfeest en de betekenis van Zwarte Piet is te lezen op: https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/

 82. Anonymous

  Anonymous
  maandag 31 oktober 2016 om 20:34
  Amerika is 100x erger , daar schiet men mensen dood vanwege hun huidskleur.
  Als die mafkees trump aan de macht komt dan is Zuid Afrika een paradijs
  vergeleken met Amerika .

 83. gtstfites

  hoi bert waari s Ernie haha??

 84. Anonymous

  Anonymous
  maandag 31 oktober 2016 om 11:31
  Wilders is gewoon voor Nederland

 85. ernie

  @gtstfites riep je mij klein dom jongetje

 86. Anonymous

  @ Anonymous
  dinsdag 01 november 2016 om 9:54

  Onzin.

 87. Noorderlicht

  Ik vind homosexualiteit afwijkend van de norm. Dus Paul de Leeuw, indachtig jouw idiote denk- en leefwereld, je zal toch echt hetero moeten worden !

 88. JasperV

  Wat heeft zwarte piet nu met rechts of links te maken? Ik denk dat Paul de Leeuw er zelf niets van begrijpt.

 89. Roger

  @Noorderlicht Zwarte Piet kun je aanpassen aan een gewijzigde norm, als die er al zou zijn, een homo niet.

 90. Noorderlicht

  Jawel Roger. Kijk maar eens in mijn plasbuisje voor het bewijs !

 91. mark

  http://nos.nl/op3/artikel/2132128-rivieren-van-bloed-in-bangladesh.html

  Dit is zeker wel normaal.

 92. Roger

  @Noorderlicht ik heb net even snel van een afstandje gekeken, maar zag alleen maar een hele hoop peop.

 93. Roger

  Sorry Noorderlicht dat ik je moet teleurstellen, zo gemakkelijk kom je er niet vanaf. Ik wens je veel sterkte met je geaardheid. En als je het echt niet langer wenst, dan kun je nog altijd vrouw worden, dan laat je die plasbuis van je naar binnen vouwen en ben je dat rare ding van je ook kwijt. Voor die debiele gedachten van je wens ik je veel wijsheid. etc. etc.

 94. Marijke wesker

  Triest dat meneer de leeuw het nodig vind de mening van deze kinderen te veroordelen; kinderen (ver)oordelen niet maar vinden iets leuk/lief/stoer of niet. Kleur is aangepraat Door mensen met lange tenen , zowel zwarte als witte tenen!

 95. Peter

  Ik kom uit een links nest en wordt de laatste tijd steeds bozer over dat dit een linkse en dat dan weer een rechtstreekse beslissing zal zijn. In de regering zit ook op dit moment links en rechts maar bij alle slechte beslissingen krijgt links de schuld. Paul de Leeuw was een keer leuk, nu is hij nog maar een flauw aftreksel. Natuurlijk moet zwarte Piet zwart blijven, de overige zeurpieten zoals voornamelijk veel presentatoren zoals Mathijs van Nieuwkerk nodigen heel vaak tegenstanders uit van zwarte Piet zo dar het lijkt dat een groot gedeelte van de bevolking tegen zwarte Piet is zodat het grootste gedeelte van Nederland gediscrimineerd word.

 96. Bart

  Het is een kinderfeest en een volksfeest, politici en BNèrs gaan daar niet over.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.