Roderick Veelo: ‘KRO-NCRV bagatelliseert Zaandam’

Roderick Veelo vindt het ongelooflijk dat Hans Laroes, hoofdredacteur journalistiek bij KRO-NCRV, de overlast door moslimjongeren in de Zaanse wijk Poelenburg bagatelliseert. Dat zegt de RTL Nieuws-journalist in een column op de RTL-site. Deze straattereur door moslimjongeren verdient de volle aandacht, meent Veelo. “Het duurde nog lang, bijna ongeduldig werd ik ervan, maar dinsdag was ie daar eindelijk. De relativering waarvan je wist dat ie komen ging.

Dat Zaandam-verhaal, wordt dat niet buiten proportioneel groot gemaakt? Hangjongeren & klootzakjes (pardon me) van alle tijden toch?“, twitterde Laroes.

Veelo ziet in de tweet van Laroes de ‘gewoonte om straatterreur zoals in Zaandam te bagatelliseren’. Bovendien negeert hij volledig dat het hier wederom om moslims gaat, aldus de RTL-journalist.

Met de opmerking ‘van alle tijden’ passeert Laroes handig de ethnische samenstelling van de straatbendes van nu en daarmee een belangrijk deel van het probleem.”

Een andere manier om de straattereur ‘af te voeren’ is het gebruik van de term ‘incidenten’, aldus Veelo. Volgens de journalist zijn er de laatste jaren echter wel héél veel incidenten met moslimjongens.

Veelo noemt het in de brand steken van auto’s in Ede door jongeren van Marokkaanse afkomst, het busgeweld door Marokkaanse jongeren in Gouda en de wijkterreur in Veghel door Marokkaanse en Ethiopische jongeren. “En zo gaat het al jaren in nog veel meer Nederlandse gemeenten, dag in dag uit.”

‘Falende bestuurders’ als de Zaanstadse burgemeester Faber doen er niets aan, aldus Veelo. “Het zijn deze falende bestuurders waar de journalistiek elke dag bovenop behoort zitten.”

En we moeten grondig aan de slag met de vraag waarom straatterreur bijna uitsluitend het domein is van jongeren uit migrantenfamilies.”

Dit is een groot maatschappelijk probleem en daar is voor journalisten niets ‘buitenproportioneels’ aan. Ook hier moet elke dag de onderste steen naar boven. Dat is ons werk.”

De column ‘Straatterreur verdient de volle aandacht’ kunt u lezen op de website van RTL Nieuws.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen