Catherine Keyl weg bij MAX vanwege diarree-aanvallen

Catherine Keyl onthult eindelijk de échte reden waarom ze in 2006 stopte met haar succesvolle dagelijkse Omroep MAX-talkshow MAX en Catherine. Ze had last van chronische diarree. Dat vertelt de presentatrice in weekblad Privé. Diarree is waterige ontlasting die gepaard gaat met de nood om dringend naar het toilet te gaan. Dat is lastig te combineren met livetelevisie, omdat je de kijker moeilijk kunt laten wachten op een toiletbezoek. “Ik ben zélf gestopt, omdat ik het niet meer aankon“, zegt ze.

Nooit eerder onthulde Keyl de échte reden van haar abrupte MAX-exit. “Ik ga het nu maar gewoon zeggen ook: ik heb de ziekte van Crohn. Dat betekent dat als ik heel erg zenuwachtig ben, ik geweldige diarree krijg.”

Die geweldige diarree werd in elk geval opgewekt door haar MAX-show. “MAX en Catherine gaf veel stress, omdat het om een liveshow ging. Ik was altijd nerveus. Ik was uitgeput door de hele dag maar diarree hebben en ondertussen toch moeten presteren.

Het hielp volgens Keyl niet dat ze totaal geen houvast had op de studiovloer. “Ik had ‘hulp’ van zes redacteuren, maar die waren allemaal beginnend. Omroep MAX-baas Jan Slagter wilde niet de volle mep betalen, vandaar.

Hoewel uitgerekend Omroep MAX niet onbekend zal zijn met hulpmiddelen die Keyl had kunnen gebruiken voor haar klachten, lichtte ze de omroep niet in over haar aandoening. “Ik heb het ze pas later verteld, niet meteen. Ik zei dat het me allemaal te veel was geworden in verband met een verhuizing en zo.

Inmiddels gaat het beter. “De klachten zijn nu over, omdat ik geen stress meer heb, maar toen was het een nachtmerrie.

Slagter heeft haar nooit teruggehaald. “Dat doet hij niet, raar, hè? Ik ga dit nu ook maar gewoon eens zeggen, wat kan het me schelen: een jaar of drie geleden heb ik met Jan gegeten. Hij zei toen: ‘Ik ga ervoor zorgen dat jij weer gewoon een programma krijgt!’ Nooit meer wat gehoord.

Jammer en ondankbaar, vindt ze het. “Ik zal je nog wat anders zeggen: als ik er niet was geweest, had de hele Omroep MAX niet bestaan.

In 2011 keerde Keyl terug op televisie met het liveprogramma 5op2 op NPO 2, dat ze afwisselend met een aantal andere presentatoren maakte. Het is niet bekend of haar diarree-aanvallen toen ook opspeelden. Ze vertelde destijds wel dat ze wat kortademig werd van de zenuwen.

Keyl is niet de enige bekende tv-ster met de ziekte van Crohn. Ook Nance Coolen heeft deze aandoening.

Een groot interview met Keyl in weekblad Privé kunt u lezen via Blendle. Slagter heeft al gereageerd op Keyls uitspraken.

Foto: NTR

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen