‘Boer Zoekt Vrouw moet waarschuwen voor stank’

Yvon Jaspers had de kijkers van  de kick-off-uitzending van Boer Zoekt Vrouw eerder deze maand, en al helemaal de aanbidders van boer David, veel beter moeten informeren over het boerenleven. Dat heeft Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood, laten weten in een brief aan KRO-NCRV. Jaspers stelde in de uitzending een aantal boeren voor die een vrouw zoeken. De televisiester had potentiële briefschrijvers daarbij moeten waarschuwen voor wat hen te wachten staat, vindt de organisatie.

Vooral briefschrijvers voor David verdienen het om beter te weten waar ze aan beginnen, zegt Baaij van de varkensclub. Volgens hem staat de varkens een ellendig leven te wachten in de ‘vervallen, primitieve stal’ van de boerderij waar David werkt.

Varkens in Nood vindt dat de kijker moet weten dat David een boer is ‘die geen zorg draagt voor basisvoorwaarden’, waardoor hij zijn dieren ‘veroordeelt tot gezondheidsproblemen, apathie en dwangmatig gedrag als staartbijten en stangkauwen’.

David is een kleine speler in een gigantische beweging van West-Europese boeren die oostwaarts trekken om daar gebruik te maken van lagere personeelskosten en te profiteren van de nauwelijks aanwezige controle op naleving van dierenwelzijns- en milieuregels, aldus Varkens in Nood.

Boer Zoekt Vrouw neemt zijn verantwoordelijkheid tegenover de kandidates onvoldoende serieus, vindt Varkens in Nood. “Er wordt met geen woord gerept over de realiteit van daarna. Over de stank die een varkensfabriek met zich mee brengt, het geluid van schreeuwende biggen tijdens het castreren, de tientallen dieren die – afgaand op het gemiddelde in de intensieve varkenshouderij – wekelijks in de stal zullen sterven.

We snappen dat Boer zoekt Vrouw een programma over de liefde is, geen documentaire over de varkensindustrie. De kans is echter groot dat een dierenliefhebster terecht komt in een wereld die voor varkens de hel op aarde is. En daar had Yvon de kandidates best over in mogen lichten.”

Gezien het feit dat de KRO-NCRV een publieke omroep is, met alle maatschappelijke verplichtingen die daarbij horen, vinden we dat u deze kwestie niet zomaar aan u voorbij kunt laten gaan.”

Varkens in Nood hoopt dat de KRO-NCRV zijn verantwoordelijkheid neemt. “Waarom is voor deze kandidaat gekozen? Vindt u het, ook bij nader inzien, wel verstandig om hem kritiekloos een platform te geven? En gelooft u ook niet dat u, als publieke omroep, de taak heeft het publiek een realistischer beeld te geven van het boerenbedrijf?

Foto: Linelle Deunk/KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen