RTL-Peter: ‘Ik verdien niet over rug zielige mensen’

Peter van der Vorst kan zich niet vinden in de kritiek die er is op veel hulpprogramma’s van RTL. Dat geeft hij aan in het AD. RTL maakt veel programma’s over mensen met ellende en zet daar lucratieve reclameblokken tussen. Een aantal hulpprogramma’s worden geproduceerd en gepresenteerd door Van der Vorst. “Ik ken de kritiek hoor. ‘Geld verdienen over de rug van zielige mensen’, zeggen sommige recensenten“, zegt hij. “Nou, zo respectloos gaan wij dus niet met hen om.

Die kandidaten zijn hartstikke blij dat ze geholpen worden in ruil voor hun schaamteloze openhartigheid ten overstaan van de gehele natie, meent Van der Vorst. “Ze zijn over het algemeen hartstikke blij dat ze hebben meegedaan. Ze voelen zich geholpen. Wat is daar verkeerd aan?

In zijn programma Verslaafd gaan verslaafden voor het hele land met de billen bloot. Geen bezwaar, vindt Van der Vorst dat. “Voor familieleden is het tv-programma vaak een laatste redmiddel. Ze hebben zelf al van alles geprobeerd, maar niets werkt. De camera kan dan soms net dat beslissende zetje geven.”

Sommige deelnemers voelen zich een voorbeeld, willen laten zien hoe verslaving werkt. En wat ook prettig is: er zijn geen geheimen meer. Ze hoeven voor niemand meer te liegen. Het feit dat iedereen meekijkt, is ook een stok achter de deur om het vol te houden.”

Op de vraag of hij de kritiek vervelend vindt, zegt Van der Vorst: “Dat heb ik wel lang zo gevoeld. Alsof we iets fouts doen. Kom op, we helpen mensen.

En Van der Vorst kan er zijn nieuwe 2,4 miljoen euro kostende stulpje van betalen. “Ik verdien er mijn boterham mee. Als programmamaker kan ik kiezen om iets te maken dat nergens over gaat of iets dat mensen inspireert. Dan doe ik liever het laatste. Waarom zou ik dat gratis moeten doen? Dat doet een verslavingsarts toch ook niet?

Het AD-interview met Van der Vorst kunt u lezen via Blendle.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen