NOS vindt kijkcijfers EK Voetbal ‘verrassend hoog’

Foto: VARADe NOS vindt dat het EK Voetbal in Frankrijk ‘verrassend veel kijkers’ heeft getrokken. Ondanks het ontbreken van het Nederlands elftal zagen in totaal 13,4 miljoen landgenoten iets van de wedstrijden en de programma’s eromheen. Dat heeft de omroep laten weten. Het gaat volgens de NOS om 86 procent van alle Nederlanders van zes jaar en ouder. “Ter vergelijking: het WK van 2014 in Brazilië – mét Oranje – trok 15 miljoen kijkers“, aldus een zegsman van de omroep.

De meest bekeken voetbalwedstrijd was de finale van gisteravond, met gemiddeld 4,2 miljoen kijkers. Zes op de tien televisiekijkers hadden Portugal-Frankrijk aan staan. Het absolute hoogtepunt lag aan het begin van de verlenging: om 22.51 uur zaten 4.988.000 mensen NPO 1 te kijken.

De rest van de top 5 van meest bekeken wedstrijden bestaat uit:
– Duitsland-Frankrijk (halve finale, 7 juli): 3,8 miljoen kijkers
– Duitsland-Italië, (kwartfinale, 2 juli): 3,5 miljoen kijkers
– Frankrijk-IJsland (kwartfinale, 3 juli): 3,5 miljoen kijkers
– Wales-België (kwartfinale, 1 juli): 3,4 miljoen kijkers

Er was ook veel belangstelling voor Henry Schut, zijn sidekicks Hugo Borst en Rafael van der Vaart, teckel Messi en de vele gasten in NOS Studio France.

De vroege uitzending, vlak voor de wedstrijden rond de klok van half negen, trok gemiddeld 1,7 miljoen kijkers. De late uitzending, meestal rond elf uur, was door de bank genomen goed voor 1 miljoen kijkers. De uitschieter was gisteravond: ondanks het vanwege de verlenging late tijdstip keken er 1,9 miljoen mensen.

Voor de NOS was het sowieso een bijzonder weekend: de NOS zond vrijdag, zaterdag en zondag (met het EK voetbal, de EK atletiek in Amsterdam en de Tour de France) maar liefst 42 uur aan sport uit.

De gouden race van Dafne Schippers op de 100 meter (vrijdag rond 21.45 uur) trok 1,9 miljoen kijkers en eenzelfde aantal zag Tom Dumoulin gisteren de koninginnerit van de Tour de France winnen.

Lyrische NOS-bazen

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, is lyrisch: “Deel 1 van de Sportzomer heeft enorm gescoord. Nederland deed niet mee, maar toch volgden 13,5 miljoen mensen het EK via de NOS. Dat is ongedacht veel. En dat heeft natuurlijk ook te maken met de manier waarop wij het hebben aangepakt.”

Geen oeverloze discussies over doordekkende voorstoppers en hangende spitsen, maar een bredere blik en ruimte voor verhalen en ander sportnieuws, zoals de ook goed bekeken EK atletiek. Tevredenheid over deel 1 dus, maar we zijn nog niet klaar. Nu eerst alles op de Tour en daarna het hoogtepunt van de Sportzomer: de Olympische Spelen in Rio.

Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS voegt daar aan toe: “Het mooie is dat dit EK bewijst dat je met zo’n evenement aanzienlijk meer jongeren naar de publieke omroep trekt. De gemiddelde leeftijd van de EK-kijker lag zes jaar lager – en tijdens de finale zelfs acht jaar lager – dan gemiddeld op NPO 1.”

Ik heb het al vaker gezegd: ondanks alle ontwikkelingen op onlinegebied kijken we in Nederland ook nog steeds veel lineaire tv. En juist tijdsgebonden content, zoals een sportevenement dat je met z’n allen live wil zien, is de specialiteit van ons huis.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen