AD-baas Nijenhuis vindt columns AD-moslima ‘mwah’

Geplaatst op di 12 jul 2016 om 13:42

Foto: SBSHans Nijenhuis, de nieuwe hoofdredacteur van het AD, kan zich vinden in de kritiek op zijn islamitische columniste Hanina Ajarai. Dat laat hij blijken in een interview met Villamedia. Critici vinden dat Ajarai geen schrijftalent heeft. “Wat je me zou kunnen aanrekenen, is de vraag of iemand al klaar is om een column te maken voor zo’n grote oplage. Antwoord daarop? Mwah! Daar valt iets op af te dingen, maar je moet mensen ook laten groeien“, zegt de krantenbaas.

Nijenhuis noemt Arnon Grunberg als voorbeeld. “Hij had de eerste drie maanden op de voorpagina van de Volkskrant nog niet zijn vorm gevonden. Geef het tijd en meet niet met twee maten. En wie betaalt bepaalt.”

Ajarai kreeg onder meer kritiek van Jan Dijkgraaf en Jan Roos. “De kritiek op Twitter was oorverdovend, maar onze vrienden op Twitter zijn geen abonnees. Van lezers kregen we tientallen reacties, maar geen 1500. Dat gebeurt als je de puzzel afschaft.”

De AD-baas heeft Ajarai aangenomen omdat hij een in Nederland geboren columnist wilde, die ook de moskee van binnenuit kent. “Ik wil met mijn lezers elke dag binnen zijn in die moskee.

Op de vraag of er ‘echt geen andere’ te vinden was, antwoordt Nijenhuis (via Blendle): “Als die er is, laat die zich alsjeblieft melden.

De column van Ajarai staat elke dinsdag in het AD. Vandaag krijgt de columniste veel kritiek, omdat ze de komst van een salafistenschool verdedigt en salafisten vergelijkt met jehova’s.

Lees ook:
AD-moslima pleit voor ‘verplicht meelopen met moslim’ (mei)
14 Reacties op “AD-baas Nijenhuis vindt columns AD-moslima ‘mwah’”


 1. Boris

  Volgens mij vindt Nijenhuis de columns niet ‘mwah’. Bijzondere conclusie wordt er getrokken op basis van die quote.

 2. Anoniem

  Een IQ test afnemen voor de aanstelling is misschien een goed idee voor de volgende.

 3. Tom

  Een IQ test was geen deel van de sollicitatie.

 4. Tom

  Ik bedoel natuurlijk IQ-test. Sorry, mijn IQ is zo laag dat ik soms domme fouten maak.

 5. hihi

  Hanina Ajarai is de Marokkaanse Halina Reijn! Net zo hersenloos en irritant.

 6. ANONYMOUS

  Ze schrijft niets zeggende verhaaltjes en heeft duidelijk het scheerwater niet uitgevonden.

 7. Wigwam

  En intussen heeft het AD een eigentijds Paard van Troje binnengehaald met haar Salafisme-goedpraterij.

 8. Marije

  ONGELOOFLIJK dat het AD een salafisme-goedprater in dienst heeft. Deze hoofddoek schrijft vandaag letterlijk: ”de ware salafist doet geen vlieg kwaad”. Terwijl onderzoeken van de AIVD al jaren geleden lieten zien dat salafistische moskeeën in veel gevallen het voorportaal zijn tot verdere radicalisering.

  De VPRO geeft antisemiet Dyab Abou Jahjah een hele avond vrij spel en het AD heeft als columnist een salafisme-goedprater.

  Blijven we dit pikken als burger? Lid van VPRO of AD? Zeg het dan nu op!

 9. Hein

  @Marije

  Dat maak ik zelf wel uit, haatzaaier!

 10. Walter

  Die mevrouw is voor mij de reden om mijn AD-abonnement op te zeggen. Vandaag ook, over salafisten. Dat interesseert mij helemaal niets. Slechte zet van het AD.

 11. Kaaskijker

  Hanina Ajarai praat inderdaad salafisme goed. Probleem is dat deze stroming binnen de islam een zeer zwaar stempel zet op de aanhanger ervan. Het uitoefenen van dit geloof valt moeilijk te combineren met een normale tot drukke baan in de Nederlandse maatschappij. Hoewel het Salafisme zelf niet extreem is, is wel indirect een ontwrichtende geloofsovertuiging voor de aanhangers ervan. Je houdt alleen salafistische vrienden en een beperkt netwerk van eigen kring over. En dat zorgt voor de voedingsbodem aan extremere militante takken.

  Toen ik nog in Amsterdam studeerde zag ik ze. Zwarte of bruine hoofddoek zeer strak om het hoofd gebonden. Zwarte zedige kleding aan. Op de middag het gebed op de pc aan of op de koptelefoon. Totaal afgesloten voor enig normaal contact met blanke Nederlanders. Hele vriendelijke meisjes maar ook “mislukt” nog voordat ze de arbeidsmarkt op moeten.

  Ergo: doe is effe normaal. Begin er niet aan.

 12. Anoniem

  De columns van Halina Rijn zijn net zo slecht.
  Het AD heeft gewoon een verkeerde keus grmaakt met deze dames.

 13. Daan

  “Ik wil met mijn lezers elke dag binnen zijn in die moskee.” Ik schrik van deze zin. Waarom wil een nederlandse redacteur dat hij en zijn lezers elke dag in die moskee zijn? Wat voor goeds kan daar uit komen?
  Los van het feit dat een seculiere krant dit al niet hoort te doen, maar waarom toch continu die kritiekloze houding van links tegenover een religie die nog nooit iets positiefs heeft gebracht? AD: stop hiermee.

 14. Van de Kook

  Nijenhuis geeft dus toe dat Hanina Ajarai alleen is aangenomen omdat ze moslim is. Dat is pas discriminatie.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.